Cartea de pe noptiera - Un barbat pe nume Ove (Fredrik Backman)


Buna dragilor,

Astazi va povestesc despre ultima carte citita, o carte care mi-a placut foarte mult. Am vazut-o de multa vreme pe Libris, si tare m-am bucurat cand a ajuns la mine. Este prima carte citita de la acest autor suedez, Fredrik Backman, si nu stiam la ce sa ma astept, insa mi-a placut mult felul lui de a scrie.

Cartea contine capitole, fiecare din ele cu un titlu aparte, si este usor de citit, in cateva ore am dat-o gata. Citind-o, am trecut printr-un montagne russe de sentimente, de la bucurie la tristete, de la furie la speranta. In plus, am ras cu lacrimi, asa ca pentru mine are ingredientele perfecte pentru o carte super. In plus, avem flash-back-uri din trecut, care ne fac sa intelegem mai bine personajele acestei carti.




Ove este un batranel de 59 de ani, care, dupa moartea sotiei sale, are un singur tel: sa se reintalneasca cu ea, asa ca isi pregateste o sinucidere ca la carte. Nu vede nimic dramatic in asta, a pregatit totul in cele mai mici detalii, si simte ca nu mai are niciun rost sa mai stea pe acest pamant, atat timp cat sotia sa nu mai este cu el, si in afara de ea, nu mai avea pe nimeni. Sa nu credeti insa ca in timpul acesta isi neglijeaza indatoririle fata in societate, in niciun caz! In fiecare dimineata, dupa ce isi bea cafeaua, Ove porneste sa faca turul cartierului, pentru a se convine ca totul este in regula. Toate planurile sale sunt date peste cap de o iranianca gradiva, cu un sot tolomac si doua fetite, care tocmai s-au mutat in casa de langa el. Ca si cum faptul ca vecinii foarte bagareti reusesc de fiecare data sa il intrerupa in a-si duce la final maretul plan n-ar fi destul, a aparut in peisaj si o pisica vai de ea, aproape fara coada si tare jigarita, care a ajuns sa fie pusa sub ingrijirea lui Ove, asa ca din nou se amana planurile.

Ove reuseste, fara sa vrea, sa se apropie de oamenii din cartier, sa ii ajute si sa isi rezolve arat problemele cotidiene, cat si cele sufletesti, si ajunge sa isi reinoiasca prietenii de mult pierdute si sa lupte cu tiranii in camasa alba care in tinerete i-au furat cele mai pretioase lucruri.

Va putea insa Ove sa simta ca are o familie adevarata si sa se simta iubit? Va reusi sa amane oare reintalnirea cu sotia sa, pentru a putea fi un prieten, un tata, un bunic celor care au nevoie? Va las pe voi sa descoperiti, ca de obicei. Gasiti "Un barbat pe nume Ove" pe Libris, la un pret bun si transport gratuit. Nu uitati de campania #respectyourself, si incercati sa gaseti mereu timp pentru lectura! Daca vreti cu adevarat, sigur se poate!

Exista si o ecranizare cu multe nominalizari a acestei carti, asa ca dupa lectura va invit si la film.

Voi ati citit aceasta carte?

Kiss Kiss.

Share:

29 comentarii

  1. Nu am citit cartea si nici nu am vazut vreo ecranizare insa mi-ai starnit interesul ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur! Urmeaza sa ma uit la film, sper sa se ridice la nivelul cartii.

      Ștergere
  2. Pare o carte tare interesanta! O sa tin cont de recomandarea ta.😊

    RăspundețiȘtergere
  3. Am si eu cartea aceasta in biblioteca si abia astept sa ma apuc de ea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am citit cartea, dar pare tare interesanta povestea.

    RăspundețiȘtergere
  5. uite de asta sunt buni cateodata tolomacii si bagaretii :) Sa nu te lase sa te sinucizi ;))

    RăspundețiȘtergere
  6. nu am citit cartea, dar pare interesanta
    o voi cauta

    RăspundețiȘtergere
  7. Am auzit multe păreri bune despre această carte. 😍 Trebuie să o testez și eu pe viitor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am vazut filmul,nu stiam ca este si carte.Multumesc de recenzie si recomadare,am sa o caut si eu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Vreau sa citesc si eu aceasta carte.

    RăspundețiȘtergere
  10. Chiar astăzi am început să o citesc. Sper să îmi placă!

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte buna recenzia. Chiar m-a cucerit povestea

    RăspundețiȘtergere
  12. Îmi place cum ai început - batrânel de 59 ani :-) Nu am citit cartea, nu am văzut nici filmul dar am auzit numai lucruri bune despre povestea lui Ove :-)

    RăspundețiȘtergere
  13. Da, e o carte speciala, vreau sa o citesc cat mai curand. Frumoasa recenzia ta!

    RăspundețiȘtergere
  14. Si carte si film? O sa ma uit dupa ele neaparat ^_^

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu mi-am luat zilele acestea Scandalul. Abia astept sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere