La ce mai viseaza Claudia # 133 - Reinvent Yourself: Part I - Decluttering


Buna fetelor,

Astazi voi incerca sa dau curs unor ganduri pe care le am de ceva vreme. Va fi o mini-serie, de 3-4 episoade, si in fiecare episod voi incerca sa pun in practica anumite chestii care, dupa parerea mea, ma vor ajuta in a avea un trai mai simplu si mai usor.

Decluttering este, de fapt, renuntarea la obiectele de care nu avem nevoie, care stau acolo undeva fiindca gandul ca le avem ne da o senzatie de falsa siguranta, lucruri pe care nu le folosim. Mai multe detalii gasiti online, sunt atatea site-uri care se bazeaza pe sfaturi despre cum poti incepe asa ceva, incat chiar n-are rost sa va umplu eu memoria cu asemenea detalii. Domeniile in care vreau sa aplic aceasta tehnica sunt: garderoba si produsele de machiaj.



In ceea ce priveste garderoba, chestia asta o fac cam de doua ori pe an, la schimbarea sezonului cald si rece. Prima categorie este ghidata de cat de mult port hainele. Practic, in momentul in care voi trece la garderoba de toamna-iarna, voi incepe sa sortez hainele din sezonul cald. Voi scoate toate hainele de vara din dulap si voi trece in revista cat de purtate au fost. Am ajuns la concluzia ca am destul de multe haine, iar vara, de exemplu, am cateva haine pe care le port over and over again. Asta include cateva rochite foarte comode si rezistente, cateva fuste, pantaloni si tricouri. Incerc totusi sa trec peste zona de confort si sa incerc si alte haine din garderoba, asa ca mi-am luat un suport metalic, din ala pe care se pun umerasele, si mi-am scos multe haine din caregoria celor nepurtate la inaintare. La sfarsitul sezonului observ ca totusi nu m-am atins de anumite haine, cu toate ca au fost accesibile ochiului si mainilor. Le mai dau maxim inca un sezon, iar apoi incerc sa le gasesc alta casuta, sa le dau altor persoane. Cred ca am trei sau patru ani de cand nu am mai cumparat haine, mai ales de vara, exceptie facand una-doua piese per sezon. Primesc multisoare haine de la rudele plecate in afara tarii, si recunosc ca am o gramada de haine carora nu le-am dat nici eticheta jos. Asta inseamna spatiu si timp irosit, aspecte care pot fi cu siguranta imbunatatite.

A doua categorie reprezinta gradul de uzare al hainelor. Nu este o denumire intocmai adecvata, dar daca veti continua lectura, veti realiza despre ce vorbesc. In mod normal, la sfarsitul sezonului, fac o analiza a hainelor. O cercetare amanuntita include si micile reparatiiale hainelor care trebuie facute. In primul rand, pun deoparte hainele care nu-mi mai vin cum trebuie/ nu ma mai reprezinta (haine in buna stare de functionare). Nu le arunc, ci prefer sa le spal, sa le impaturesc si sa le pun in pungi. Incerc sa le dau persoanelor care stiu ca au nevoie de cateva hainute in plus. Inainte sa ma casatoresc, cand stateam la bloc, venea o femeie nevoiasa din satul natal al mamei mele si i le dadeam acesteia, stiind ca are multi copii acasa, preferand sa fac acest lucru decat sa le arunc. Restul hainelor ramase sunt impartite pe 3 subcategorii. Hainele pe care planuiesc sa le port si in sezonul cald viitor sunt impaturite si puse in cutii de depozitare speciale, etichetate "Haine Vara". Prefer aceasta varianta deoarece momentan nu am un dressing room, iar dulapul imi permite sa depozitez un numar limitat de haine. Hainele care si-au mai pierdut din proprietati - culoare, textura, dar inca pot fi utilizate, sunt reciclate. Aici se includ, de obicei, tricourile de bumbac, care isi pierd rapid culoarea si incep sa-si piarda si forma, dar nu numai. Pe acestea le refolosesc pentru a dormi in ele, de obicei eu port haine simple, fara briz-brizuri, asa ca le pot folosi cu succes in acest scop. Ultima subcategorie este reprezentata de hainele care nu mai pot fi utilizate. Aici includ lenjeria intima care nu mi se mai pare frumoasa sau utila sau purtabila ( sutienele care vor sa ma injunghie), sosete sau ciorapi de tot felul (cei fini care se agata ii arunc de cum ii dau jos, sosetele care se rup sau se raresc, sau cele care prind culoare de la incaltaminte, si nu mai pot fi utilizate) sau hainele uzate sau patate (da, reusesc sa fac asta des), care nu mai pot fi folosite nici in intimitatea casei. Acestea ajung in cosul de gunoi, sau uneori pastrez mici bunati din ele pentru proiecte DIY.

In ceea ce priveste produsele de machiaj, si aici e poveste lunga si veche. Eu prefer sa ma machiez destul de simplu, si am observat ca am mai multe produse decat mi-ar trebui. Asta poate n-ar fi o problema prea mare (beauty blogger & stuff), dar mi s-a intamplat aseara, cand trebuia sa ma pregatesc pentru o nunta, sa dau peste un produs nefolosit niciodata, dar care expirase si nu se mai putea utiliza. Ma gandesc sa fac un videoclip cu partea aceasta de decluttering, sa vin in fata camerei cu toate produsele si sa vad daca reusesc sa le pun pe caprarii. Sunt curioasa daca v-ar placea sa vadeti asa ceva, daca v-ar inspira cumva. Oricum, pana la sfarsitul acestei lunii sau a lunii viitoare, cat voi face un mic proiect, voi incerca sa gasesc o utilitate anumitor produse, si daca nu voi reusi, le voi arunca fara resentimente.

Cam astea sunt primele mele planuri pentru acest proiect de reinvent yourself. Sunt curioasa daca o sa imi iasa partea a doua, ca la prima sunt veterana, asa ca va voi tine la curent si pe voi, daca sunteti curioase!

Kiss Kiss si o saptamana frumoasa!

Share:

18 comentarii

  1. uite chiar o sa aplic si eu treaba cu sortatul hainelor la schimbarea anotimpului. mai ales daca ne si mutam... abia astept!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-ar placea sa am unde sa duc hainele pe care nu le mai port, in ce priveste cosmeticele, cumpar multe de curiozitate si raman prin cutii nefolosite

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La partea cu hainele mai lucrez si eu. La partea de cosmetica decorativa,a fel :)

      Ștergere
  3. Desigur ca dorim un video .Foarte , foarte organizata esti ,eu sunt cam repetenta la capitolul asta , din pacate :))De ceva timp m-am apucat si eu de organizat lucruri:) <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am ajuns lanconcluzia ca sunt mai productiva daca nu sunt inconjurata de haos, asa ca incerc sa tin lucrurile sub control.😉

      Ștergere
  4. Exact la fel fac si eu cu hainutele...la cosmetice nu prea am atat de multe l, o trusa de farduri, un fond de ten, rimel, creion negru si gloss...asa ca nu as avea ce arunca!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa as vrea sa ajung si eu la machiaj. N-am prea multe, dar o mare parte stau nefolosite.

      Ștergere
  5. Mi-am impus sa nu mai cumpar, cu banii aia pot sa calatoresc mai mult, pun deoparte pentru proiecte mari. Cel putin am reusit cu produsele de machiaj. La haine, fac mereu selectii insa nu dau pana cand stiu ca va putea fi folosit de catre persoana tinta, aka nepotelele mele. Hainele patate si degradate le folosesc in curatenie, la spalat pe jos - eu nu pot cu mopul - la masina, etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am incercat si eu sa le folosesc la curatenie, dar parca mopul e mai eficient! Buna ideea cu calatoritul! Daca as fi mai cumpatata la produsele de ingrijire & co., poate ar fi mai bine :D

      Ștergere
  6. multa bafta . iti recomand sa urmaresti clipuri despre minimalism pe ytb. eu sunt obsedata de ele in ultima vreme. si incerc sa termin cat mai multe produse inainte de a le arunca si sa nu cumpar altele noi, pana nu termin ce am.:D

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu mi-am propus sa scap de acele lucruri de care nu am nevoie, nu doar de haine... xoxo
    http://semblog.ro

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu la partea de machiaj nu am astfel de probleme deoarece arunc tot ce e vechi, expirat sau nu-mi mai place. De doua ori pe an fac curatenie printre produsele de makeup. La haine e alta poveste, le tin pana cand vad ca nu se mai inchide dulapul dupa care le sortez si le dau unei femei nevoiase cu multi copii.

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte buna ideea cu expusul hainelor pe care nu le-am purtat de mult timp. Eu articolele respective le expediam direct, dar voi incerca sa fac cum ai spus tu si sa le mai dau o sansa poate voi iesi din zona de confort.

    RăspundețiȘtergere