Cartea de pe noptiera # 36 - Cel care ma asteapta - Parinoush Saniee


Buna fetelor,

Dupa ce v-am povestit de cartile americane citite in ultima vreme, pline de pasiune arzatoare, in care personajele se cunosc si se arunca intr-o relatie intensa instant, astazi vreau sa va propun o altfel de carte.

Una din cele mai bine cotate carti de beletristica ale momentului este "Cel care ma asteapta", scrisa de Parinoush Saniee. Recunosc, aceasta carte este prima din cultura musulmana pe care o citesc si m-a intrigat cu atat mai mult cu cat a fost de doua ori interzisa in Iran, devenind totusi una din cele mai vandute carti. In plus, este scrisa la persoana I, deci am simtit toata cartea ca traiesc alaturi de autoare toata povestea sa.

Actiunea cartii "Cel care ma asteapta" are loc in Iran, tara controlata de politica si religie. Masumeh este o adolescenta care reuseste, datorita tatalui ei, sa isi continue studiile, cu promisiunea ca va fi ascultatoare si nu isi va face familia de rusine. Este o eleva buna si silitoare, si toata lumea o lauda, ba chiar incearca sa o convinga sa faca si studiile universitare. Ajunge sa se indragosteasca de Saeid, ucenicul farmacistului din oras, dar dragostea lor se rezuma la priviri furate pe furis si scrisori de dragoste trimise prin prietena ei, Parvaneh. Masum traieste astfel primii fiori ai dragostei, visandu-se casatorita cu Saeid, dar toate visele se destrama cand fratii ei afla de tanar. Considerand ca a intinat onoarea familiei, celor doi le este interzis sa se mai vada, iar Saeid, in urma unor altercatii cu fratele fetei, paraseste orasul.

Pentru a spala onoarea familiei, lui Masum ii este cautat un sot, dar tanara, cu inima ranita, nici nu vrea sa auda de casatorie. Este convinsa insa de o vecina, Parvin, care ii gasise un sot tanar si cu inclinatii catre cultura. Neavand ce face, Masum accepta casatoria, care este una destul de ciudata. Sotul ei, Hamid, casatorit si el mai mult de dragul parintilor, este un tanar revolutionar, care sta mai mult cu prietenii, care impartasesc aceleasi concepte de viata. Nu prea da pe acasa si o incurajeaza pe Masum sa isi continue studiile. Tanara este oarecum fericita de noul ei statut si de timpul liber pentru studii, dar fericirea ii este oarecum umbrita de singuratate. Apare pe lume primul lor copil, urmat destul de repede si de cel de al doilea, iar tanara mama si este nevoita sa isi puna studiile pe locul doi, sacrificandu-si visul pentru a se ocupa cat mai bine de copii. In acest timp, Hamid lipseste si mai mult de acasa, ingrijorandu-si intreaga familie, ajungand chiar sa fie arestat.

Chinul adevarat incepe  acum, cand Masum devine stalpul familiei, incercand sa lucreze pentru a intretine familia, sa tina loc si de tata si de mama si sa isi continue studiile, pentru a putea oferi un viitor mai bun. Punctul culminant este executarea lui Hamid, care o face pe Masum, mama a inca o fetita, sa simta cu adevarat greutatile vietii.

Romanul continua povestea femeii pana la varsta de 50 de ani, trecand parca dintr-o incercare grea intr-una si mai grea. Isi trimite fiul cel mare peste granita, pentru un viitor mai bun, cel mic este inrolat pe front, fiind dat disparut. Fiecare lovitura a vietii o face insa sa devina mai puternica, si niciodata nu se da batuta.

Masum afla ca prima sa iubire, Saeid, s-a intors in oras, si are aceleasi sentimente pentru ea. Insa copiii ei nu sunt de acord ca mama lor sa se recasatoreasca, considerand ca o femeie de varsta ei ar trebui sa-si vada de nepoti, nu de dorinte. Ce va alege oare Masum? Va da o sansa iubirii sau se va lasa din nou condusa de ceilalti? Va las pe voi sa aflati, ca de obicei.

Cartea aceasta a fost, asa cum va ziceam, diferita de tot ce am citit pana acum. Mi-a fost putin dificil sa retin numele personajelor, si ele diferite, si chiar am cautat cateva cuvinte online, pentru a le intelege mai bine sensul, dar a fost tipul de carte pe care greu il lasi din mana, pe care il recomand cu drag!

Si Gabi citeste, va invit sa descoperiti ce!

Voi ce carte ati citit in ultima saptamana?

Kiss Kiss.

Share:

31 comentarii

  1. Interesanta recenzia cartii, chiar pare genul meu. Am inceput recent ”Girl Boss” si sper sa o termin pana incep serios facultatea.

    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesanta povestea si destul de ireala pentru partea asta de lume. Eu citesc acum Vin ploile, o carte despre India si viata de acolo.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu citesc momentan doar carti de povesti :))
    Ma pasioneaza cartile misterioase din Orient.

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte interesanta cartea, chiar mai facut curioasa....eu nu am mai luat nici o carte sa citesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am citit in ultimul timp doar colectia Disney :)) care in general ma adoarme inaintea lui fiu-miu....

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu citest SuperNany .... trebuie sa invat cum s ama comport cu bebe si sa rezolv unele probleme

    RăspundețiȘtergere
  7. Interesanta carteA, chiar mai facut curioasa si as vrea sa o citesc si eu

    RăspundețiȘtergere
  8. O poveste intersanta, multumiri pentru review!

    RăspundețiȘtergere
  9. Interesanta recenzia, cred ca o caut sa o citesc si eu. Imi place sa citesc carti...diferite genuri, dar de cand au aparut piticele recunosc ca nu am mai reusit sa fac acest lucru atat de des

    RăspundețiȘtergere
  10. Cand am citit titlul articolului ma gandeam sa iti zic ca nu am timp sa citesc, dar aceasta carte m-a cucerit. Chiar imi doresc sa o citesc intr-o buna zi.

    RăspundețiȘtergere
  11. si eu am citit-o anul asta, mi-a placut. asa cum ai spus tu, e foarte diferita de restul lecturilor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Cel care ma asteapta am citit-o anul trecut si mi-a placut. Iti recomand Splendida cetate a celor o mie de sori de Khaled Hosseini.

    RăspundețiȘtergere
  13. Am citit-o si eu si mi-a placut. Ceva insa m-a surprins. Intr-o cultura ca a lor unde intalniri pe furis insemna infidelitate, Saeid de ce a ales sa trimita scrisori pe furis pret de cateva saptamani in loc sa vina s-o ceara?

    RăspundețiȘtergere
  14. Cu personajele îmi e și mie greu la cărți de genul ăsta, dar cartea în sine mi s-a părut genială, e printre preferatele mele! În ciuda faptului că și la mine e ceva diferit față de ceea ce obișnuiesc să citesc, parcă e fix genul de carte care-mi place! Vreau să mai încerc de la autoare și "Tatăl celuilalt copil", am auzit păreri bune despre ea. :D

    RăspundețiȘtergere