(P) Da start carierei tale cu un job de viitor

Mai sunt cateva zile si incepe scoala. Tin minte si acum prima zi de scoala, cand invatatoarea ne-a intrebat pe fiecare ce am vrea sa ne facem cand o sa crestem mari. Raspunsurile au fost pe masura intrebarii si destul de variate: directori, avocati, doctori, jurnalisti, fotbalisti, pompieri, actori, piloti. Raspunsurile au fost scrise pe biletele de hartie, pastrate pana la sfarsitul clasei a VIII-a, cand invatatoarea ne-a vizitat si ne-a dat la fiecare biletelele, intrebandu-ne daca visele noastre mai coincid. Multi dintre noi am zambit cand am vazut meseriile de atunci, o parte chiar am zis ca ne vom urma visul din copilarie si vom continua studiile in acel domeniu.

Timpul a trecut, am terminat liceul si ne-am orientat catre o facultate. Cu toate ca exista o multime de oportunitati, in fiecare generatie se formeaza diferite directii ale carierei. Daca pana in anii trecuti cei mai multi doreau sa fie licentiati in stiinte economice, mergand pe principiul ca se poate gasi oriunde joburi pentru economisti, acum lucrurile incep sa se schimbe, conturandu-se alte perspective. Nici facultatile de medicina, cele de drept, de litere sau de limbi straine nu mai au parca aceeasi cautare.



Din ce in ce mai multe persoane isi indreapta atentia si studiile catre domeniul IT, domeniu in care exista cele mai multe oportunitati, atat in tara noastra, cat si peste hotare. Astfel, se poate observa si o schimbare de locatie unde se cauta aceste locuri de munca full time, migrandu-se dinspre capitala tarii catre zona vestica, unde salariile si conditiile de trai sunt mult mai ridicate, iar investitorii romani, dar si cei straini prefera sa-si pozitioneze afacerile.

Inca un avantaj al acestui domeniu este posibilitatea de a lucra si de a-ti pune in valoare cunostintele dobandite, inca de pe bancile facultatii. Fiind un domeniu destul de vast, dar totusi in continua expansiune, se poate  beneficia de programe foarte bune de internship sau joburi part time la firme de succces pe plan local sau multinationale, capatand astfel experienta necesara pentru viitoarele joburi.  Exista chiar si varianta ca angajatorii sa vada calitatile, aptitudinile si dorinta de afirmare a unei persoane venite in practica sau pentru un job de cateva ore pe zi, si sa ofere un contract pentru perioada nedeterminata, cu un program full time, cu posibilitati de avansare la functii superioare.

Alegand astfel un job de viitor, ascensiunea carierei este pe drumul cel bun. Trebuie doar sa facem tot posibilul de a fi cei mai buni in ceea ce facem.


Share:

2 comentarii

  1. E bine sa tii cont de tendinte daca esti indecis, asa ti asiguri continuitatea carierei si nu te trezesti ca pe la 50 de ani jobul tau nu mai exista.

    RăspundețiȘtergere
  2. Domeniul IT este intr-adevar un domeniu cu care nu ai cum sa dai gres dr trebuie sa iti si placa :) Pupici

    RăspundețiȘtergere