Ce poti face intr-o zi ploioasa, cand n-ai curent electric


Buna fetelor,

Am mai povestit in postarea de duminica despre acest aspect,cel putin despre prima parte a acestui aspect, dar acum lucrurile sunt putin mai speciale. De ce, va intrebati voi? Ei bine, multumita ploilor din ultima vreme, fulgerelor si trasnetelor, s-a defectat ceva la panoul electric de care apartinem noi si am ramas acasa fara curent o zi jumatate.





Asta n-ar fi ceva iesit din comun, ati putea zice, oamenii au stat mii de ani fara curent electric si n-au murit din cauza asta. Nici pe mine nu m-ar deranja prea tare, daca lumea s-ar invarti in mediul de acum cateva mii de ani in urma. Acum aproape toata casa noastra este alimentata la curent. De la poarta electrica de la garaj, la soneria de la usa, toate functioneaza pe baza de curent. In bucatarie totul e mort: centrala termica - ai nevoie de apa calda sa speli vase si sa faci curat, aragazul - are aprindere electrica si norocosi sunt cei care au in casa un chibrit sau o bricheta, cuptorul cu microunde, robotul de bucatarie, blenderul, cafetiera, frigiderul, combina si celelalte. In baie, masina de spalat este nefunctionabila, si poti face dus doar cu apa rece, daca ai curaj. Noroc ca nu e prea frig afara, ca mai exista posibilitatea dardairii de frig noaptea, pentru ca... Ati ghicit! Centrala termica are nevoie de curent pentru a functiona. Nu zic nimic despre televizor, ca poate ziceti ca e un moft, dar de laptop si internet avem nevoie, mai ales atunci cand lucrezi si de acasa. Si clar ca trebuie sa reincarcam bateria la telefon, si nici nu mai zic despre "placerea" de a merge noaptea pe orbecaite la baie.

Pe viitor, m-am horatat sa ma informez mai mult despre generatoare. Din cate stiu, sunt pe piata multe modele, care incep sa functioneze fix in momentul in care ramanem fara curent electric, salvandu-ne astfel de toate complicatii inutile.

Voi ce ziceti? Merita sa investiti intr-un generator pentru cazurile de urgenta sau sunteti dispuse sa va inarmati cu rabdare si chibrituri de fiecare data cand exista defectiuni ale enegriei electrice?

Kiss Kiss.

Share:

8 comentarii

  1. Acum multi ani am ramas fara curent (vineri seara a cedat tabloul electric...) si am suferit ca un caine :))
    Am devenit comoda, depind de electricitate, si cel mai grav atunci am constientizat ca am pierdut din calcul fericirile si darurile naturii.
    Acum am totul electric in casa: incalzire, plita electrica etc. Desi sunt atenta la consumatori si consum, desi am frigider luat sa aiba autonomie 18 ore daca pica reteaua de curent (un om patit ramane un om cu experienta :D ), desi am gradina de unde iau niste ierburi sa fac o salata ... :D ..tot depind de electricitate.

    M-am mai amuzat cu niste prieteni despre un scenariu apocaliptic, cu mers la parau sa spal rufele si alergat dupa o lebada pt o friptura :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, depindem de electricitate. Buna ideea cu frigiderul cu autonomie, stiam ca exista doar combine cu aceasta functie!
      Multumesc mult pentru vizita!

      Ștergere
  2. Eu innebunesc si cateva ore fara electricitate! Am ramas odata fara lumina pentru cateva ore, se lucra ceva pe acolo, deci nu era nicio problema mai grava. Dar n-am putut face nimic util. Nu curatenie, ca aspiratorul nu mergea. Nici sa fac de mancare, ca am plita vitroceramica, cuptor electric, microunde la curent, normal.. Apoi problema cea mai mare este la frigider/congelator. Dupa o zi si jumatate a supravietuit tot ce aveai acolo?
    Eu nu m-am gandit niciodata la generator, repet.. nu am avut probleme grave si nici nu cred ca ar fi, aici. Dar daca crezi ca la tine s-ar putea intampla mai des.. nu stiu, intreaba-i pe vecini, ei cum se descurca?
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In zona noastra se intampla des, sa vezi ce frumos e cand se intampla iarna si ramai o noate intreaga, la -20 grade, fara caldura. Cred ca e o idee buna de luat in seama in cazul meu, de fiecare data cei de la E-On nu stiu cauza defectiunii. Ma gandesc ca e veche "instalatia" si de asta patim ce patim.

      Ștergere
  3. Asa patesc verisorii mei ce locuiesc la casa, in zona Berceni: la E-ON au fost cu reclamatii si audiente si le-au spus ca e reteaua suprasolicitata, ca a fost construita de raposatul plumbuit si nu face fata la atatia consumatori.
    Solutiile lor sunt:
    - un ups cu acumulator pt a sustine centrala de gaz.
    - un generator sa aprinda 1-2 becuri

    Din alte tari:
    - celule fotovoltaice pentru a acoperi o parte din consumul ziua
    - semineu pentru incalzit in situatii critice.
    - consumatori economici si inteligenti: o matura si 2 borcane de zacusca fac minuni :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acelasi raspuns l-am mai primit si noi, la unele sesizari, si cu toate ca de atunci s-a lucrat la problema, nu s-a remediat! In ceea ce primeste solutiile, la panouri cu celule fotovoltaice ne-am gandit, vara aceasta speram sa punem in practica. Preturile si instalarea propriu zisa sunt destul de mari, dar se amortizeaza repede. Semineul e o idee buna, de luat in seama, iar matura si zacusca sunt sfinte :))

      Ștergere
  4. la mine, in Rahova, era o traditie iarna sa ne ia curentu la fiecare doua zile cate 3-4 ore si numai seara. In iarna 2015-2016 nu s-a mai tinut traditia dar e devreme sa ma bucur

    RăspundețiȘtergere