Helicobacter Pylori, bacteria care afecteaza peste 50% din populatie

Buna fetelor,

Cu siguranta ati auzit, pana acum, de Helicobacter Pylori. Sau, daca faceti parte din categoria celor mai putin norocosi, ati simtit si efectele infectarii cu aceasta bacterie asupra organismului. De la respiratie urat mirositore,arsuri stomacale, la gastrita, ulcer si chiar cancer, aceasta bacterie reuseste sa faca ravagii in organismul uman.

Helicobacter Pylori este o bacterie Gram negativ, spiralata si flagelata. Numele acestei bacterii vine de la forma de helix, forma care se pare ca este responsabila de adaptabilitatea si capacitatea de infectare în mediul acid de la nivelul stomacului, si pilor - zona de comunicare intre stomac si duoden, zona afectata de aceasta bacterie. Sursele de infectare cu aceasta bacterie sunt numeroase - apa potabila tratata incomplet, fructe si legume nespalate, contactul cu materii fecale infectate sau contactul cu o persoana infectata. Asadar, daca o persoana dintr-o familie sau dintr-o comunitate restransa este infectata cu H. Pylori, sansele de a transmite aceasta bacterie si la ceilalti membri este foarte mare. Totusi, trebuie precizat faptul ca exista persoane, denumite purtatori sanatosi, care, desi au fost infectati cu aceasta bacterie, nu prezinta semnele si simptomele infectarii, infectarea fiind asimptomatica, si de multe ori aceste persoane au parte de o vindecare spontana, bacteria disparand fara niciun tratament.

Ingerata si ajunsa in organismul uman, aceasta bacterie foarte puternica reuseste sa treaca peste functia bactericida a continutului gastric, penetreaza mucoasa gastrica, se ataseaza celulelor epiteliale si evita raspunsul imun al organismului, reusind astfel sa colonizeze permanent si sa transmita mai departe infectia.

Semnele si simptomele helicobacteriozei (infectia cu bacteria helicobacter) sunt numeroase si pot fi atat simple, cat si complexe: senzatie de greata, lipsa poftei de mancare, senzatie de disconfort abdominal dupa mese, balonari, miros neplacut al respiratiei, cauzat de prezenta acestei bacterii in esofag si cavitatea bucala. O data cu parazitarea bacteriei, pacientul poate prezenta semne si simptome mai grave - aparitia senzatiei de arsuri stomacale, dureri la nivelul superior al stomacului, insotite de voma, accentuate uneori dupa mese. Apar de asemenea gastritete, de cele mai multe ori erozive, hemoragice, insotite de voma cu sange si de scaune inchise la culoare datorita prezentei sangelui. Netratata, aceasta infectie poate duce la ulcer gastric sau la cancer gastric.

Pentru a se confirma prezenta acestei bacterii, exista mai multe tipuri de analiza ce pot fi facute, analize care pot fi neinvazive sau invazive. In cadrul analizelor neinvazive se includ testul anticorpilor serici, testul respirator cu uree si testul antigenului de la nivelul materiilor fecale. Testul anticorpilor serici se face prin prelevarea a unui esantion de sange de la nivelul unei vene periferice a periferei bratului, fiind cea mai des intalnita metoda de testare. Prezenta anticorpilor anti Helicobacter Pylori ofera rezultatului testului o valoare pozitiva si confirma infectarea cu aceasta bacterie. Testul respirator cu uree calculeaza nivelul de amoniac din respiratia pacientului, cu ajutorul unui aparat conectat la un tub indicator,in doua etape: atat in mod normal, stabilind nivelul de baza, cat si dupa consumarea unui substante pe baza de uree. Testul antigenului se face prin recoltarea de materie fecala de la pacient, analizandu-se daca este purtatoare de infectia cu Helycobacter Pylori. O alta metoda de depistare a acestei infectii este biopsia gastrica, cea mai eficienta, totusi cea ma invaziva metoda. Pacientului ii este facuta o anestezie locala la nivelul faringelui si ii este introdus pe gura endoscopul, pana in stomac, prelevand o bucatica din mucoasa stomacala, pentru a confirma sau infirma, in urma analizelor de laborator, prezenta infectiei.

Dupa ce se confirma infectarea cu aceasta bacterie, medicul curant va recomanda o anumita dieta si un tratament adecvat. Acea dieta presupune eliminarea din alimentatiei zilnice a alimentelor care au un risc ridicat de accentuare a problemelor deja existente. In primul rand, daca pacientul fumeaza sau consuma alcool, trebuie sa renunte la aceste vicii. In al doilea rand, tinandu-se cont de faptul ca aceasta bacterie infecteaza mucoasa stomacului, se recomanda eliminarea din alimentatia zilnica a bauturilor carbogazoase, a mancarii prea sarate, prea condimentate, a alimentelor iuti sau acre, a prajelilor, a alimentelor afumate, fermentate sau acide. Desigur, nu trebuie uitat ca stresul este cel ma mare inamic, asa ca pe cat posibil, trebuie evitat sau eliminat. Tratamentul adecvat recomandat de catre medicul curant reprezinta o asociere de trei antibiotice, "tripla terapie", pe o perioada de 11-14 zile, dar si IPP - inhibatorii pompei de protoni si antihistaminice H2, medicamente care reduc sau inhiba cantitatea de acid eliberata la nivelul tractului digestiv.

Cum cea mai buna cale de tratare este prevenirea, va recomand sa consumati apa doar din surse sigure, sa va spalati des pe maini cu apa si sapun si sa spalati bine fructele si legumele consumate.

Kiss Kiss.

Share:

8 comentarii

  1. am auzit si eu de acesta bacterie, e bine de stiut ce trebuie facut pentru a evita inbolnavirea

    RăspundețiȘtergere
  2. Pare foarte normal ce spui tu acolo la prevenire.. ma intreb totusi cate persoane fac asta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut oameni care iau produse din aprozar, gen mere, le sterg superficial si le mananca. Ma trec fiorii cand ma gandesc la asta.

      Ștergere
  3. Uh, mama mea a avut... dar cea mai buna cale este prevenirea, cum spui si tu...

    RăspundețiȘtergere
  4. Nici nu stii ce sa mai mananci....acum nici ce sa bei....

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, am auzit si eu, trebuie sa avem grija totusi la reguli elementare de igiena.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte documentat articolul tau. Keep up the good work!

    RăspundețiȘtergere