Fericirea e atunci cand casa devine acasa
Buna dragilor,
Articolul de astazi este o provocare pentru mine, deoarece o sa va fac putin loc in mintea mea si o sa va las sa vedeti, inainte de restul lumii, niste franturi despre viitoarea mea casa. Dar sa o luam cu inceputul.
Eu am fost crescuta la bloc, in apartament, intre patru pereti. N-a fost prea mult spatiu de desfasurare - 4 persoane in 2 camere: sufragerie si dormitor, plus un hol, o baie, o bucatarie si doua balcoane. Asa erau conditiile, mai dificile poate, insa, avand exemple in jur de familii de 5-6 persoane traind intr-o garsoniera, mi se parea destul de decent asa. Sotul meu a fost crescut la casa. Asta insemna, pe langa vreo doua camere in plus, si o curte unde se putea desfasura in voie, copaci, flori si aer curat. Dupa ce ne-am casatorit, ne-a trebuit multa vreme sa ne dam seama unde vrem sa traim - apartament sau casa. Am pus toate aspectele in balanta, am calculat, am gandit. Doream sa avem cel putin doua dormitoare la noua locuinta, dar in acelasi timp doream sa ne bucuram si de liniste si de un spatiu verde.
Asadar, ne-am decis ca vrem casa, gandindu-ne ca o putem face pe placul nostru. Cel mai mare avantaj era, la acel moment, faptul ca dispuneam un teren, pe care se afla o casuta batraneasca. Initial, am crezut ca o putem renova si reconsolida, asa ca am inceput sa ne informam despre ce ar trebui sa facem mai departe. Ni s-a recomandat sa luam legatura cu un evaluator ANEVAR si cu o echipa specializata in constructii, pentru a ne putea da verdictul asupra acestei idei. Chiar daca in prima instanta credeam ca o sa iesim mult mai in castig in ceea ce priveste finantele, am aflat ca vom avea costuri mai mari, si asta doar pentru a putea folosi peretii exteriori ai casei.
In acel moment, decizia a fost luata: demolam si ridicam casa noua. Ce putea fi mai usor, nu? Ei bine, ideea de usor n-a durat prea mult, si am realizat ca dureaza mult proiectul de demolare, gasirea unor persoane sa faca treaba propriu-zisa si curatarea terenului. Dupa ce am trecut de acest pas, am inceput sa cautam proiecte case. Prima sursa de informare a fost internetul, si initial am vrut o casa de tip american, cube, cam asa:
A fost insa greu sa gasim o echipa care sa ne faca un astfel de acoperis, fiindca nimeni nu putea oferi garantie pentru o asemenea lucrare, pentru partea de acoperire. Vazand acest lucru, ne-am reorientat si am gasit un proiect de casa intr-o varianta mai simplificata, pe care am reusit sa il transpunem in realitate.
Casuta noastra de vis este in primul rand mica, fiind constituita dintr-un parter si o mansarda. Stiu ca toata lumea viseaza la vile intinse pe sute de metri patrati, insa noi ne-am gandit sa ii dam utilitate maxima casei si sa ne bucuram in fiecare secunda cat stam acolo, nu sa devenim sclavii casei. Am pus mare accent pe calitate, la care nu am facut rabat, si am construit o casa din caramida groasa, care sa ne protejeze vara de caldura si iarna de frig. Acoperisul este din cea mai groasa tabla, iar tamplaria este gandita tot pe acelasi principiu ca si restul casei.
In ceea ce priveste interioarele, fiindca aproape aici am ajuns, o sa mizam pe simplitate. Am stat, ne-am analizat si am decis ca un stil usor minimalist ne va face fericiti pe amandoi. Toti peretii o sa fie albi, iar parchetul, gresia si faianta vor fi in nuante calde de crem, care vor da un sentiment confortabil si de buna-stare. Nu ne vom umple casa de inutilitati care trebuie mereu sterse de praf si care nu ne aduc nicio bucurie, ci vom opta pentru un stil simplu, dar elegant. In bucatarie si in baie vom avea strictul necesar - obiecte sanitare, electrocasnice si un mobilier simplu. In living vom avea o canapea dubla si doua fotolii, si o masuta unde vom servi masa. Dormitoarele vor avea paturi, noptiere si un birou, si inca cochetam cu ideea de a nu pune deloc televizoare in casa.
Poate multi dintre voi o sa ridicati o spranceana si o sa cititi mirati aceste randuri, insa noi am ajuns la concluzia ca se poate trai si asa. Nu o sa ne inconjuram de lucruri care ne dau falsa idee de fericire, de lucruri care nu ne vor aduce bucurie, de lucruri care vor necesita atata atentie, incat nu vom mai avem timp pentru noi. Fericirea din aceasta casa va fi redata de iubirea dintre noi, de timpul petrecut impreuna in fiecare zi si de confortul si simplitatea unei case transformate in "acasa".
Voi cum credeti ca ar trebui sa arate casa unde puteti fi fericiti?
Kiss Kiss.
*acest articol este scris pentru a treia proba de la SuperBlog 2017.
12 comentarii
Casa mea de vis... pai, cum eu am mostenit casa de la ai mei va trebui sa imi adaptez visul la casa :))
RăspundețiȘtergereSa modific ce pot si sa o aranjez cat mai frumos.
Stiu ca ziceai acum cateva luni ca va ocupati de casa si ma bucur ca ai decis sa ne povestesti cum ati decis. Va doresc sa iasa totul asa cum visati!
RăspundețiȘtergereNoi ne dorim ca a noastra casuta sa fie micuta, cu mult spatiu in curte si loc de joaca pentru copii.
RăspundețiȘtergereSi eu as alege la fel deoarece situatiile sunt oarecum asemanatoare. Eu vin dintr-un apartament de bloc supraincarcat cu mobila si imi doresc spatiu si lumina.
RăspundețiȘtergereMi-am dorit mereu o casă luminoasă și spațioasă, cu camere mari și băi mari. Mă bucur că am reușit să fac totul pe gustul meu!
RăspundețiȘtergereCrezi ca daca ai fi crescut la casa, aveai sase pereti si nu patru? :))))) eu am crescut la casa si am fost prima care m-am bucurat ca ne-au demolat si ne-am mutat la bloc. Pe atunci nu existau centrale, asa ca iarna iti spun ca nu vrei sa stii cum este sa aduci brate de lemne in casa pt cateva zile si sa te trezesti dimineata lingandu-te iepurii la gura de frig, pt ca focul de cu seara se stingea la o vreme si evident ca nu se trezea nimeni pe la 2-3 dimineata sa-l inteteasca iar... Casa visurilor mele este aceea unde am de toate, camerista si menajera, bucatareasa si gradinar, bani cat sa nu mai fiu nevoita sa merg la serviciu toata viata mea si inca vreo cateva generatii de la mine incolo si locul unde sa ma pot odihni intre doua calatorii prin lume... Bafta la Super-blog!
RăspundețiȘtergerePt mine idealul este o casa cu curte si piscina. Curte mica sa nu fie prea multe de intretinut, centrala in casa sa nu fie nevoie de foc( noi acum suntem intr-o zona unde nu sunt gazesi e musai centrala pe lemne, e horror sa faci focul. Cand e prea cald, cand e prea frig. In interior ceva simplu, nu aglomerat.
RăspundețiȘtergereNu mi se pare nebuneasca ideea fara tv, eu am stat 10 ani fara tv in casa, dar intr-un final am cedat. Ca sa fiu sincera ma uitam la filme pe net pe laptop, asa ca nu eram complet izolata de lume. Acum am momente cand butonez televizorul ca nu e nimic interesant.
Contează oamenii cu care locuiești mai presus de orice. Armonie și iubire poți avea oriunde și la casă și la bloc.
RăspundețiȘtergereSi casuta mea de vis tot mica e. Nu avem nevoie de case uriase, ci de multa iubire.
RăspundețiȘtergereNu cred ca este nevoie de o casa mare ca sa poti fi fericit. Important este sa fie armonie in familie. Si eu am trait la bloc si-mi aduc aminte ca dormeam intr-o bucatarie, dar nu m-am simtit niciodata aiurea
RăspundețiȘtergereSi eu tot la bloc sunt crescuta si chiar adca am o casuta care ma asteapta la anul sa ma mut in ea parca proximitatea fata de vecini, priteni, gradi pare mai tentanta decat comoditatea dintr-o casa :)
RăspundețiȘtergerepaolaivan.ro
Casa mea de vis este inca in stadiul de proiect, dar nu-i un proiect abandonat, este unul care-si dovedeste dinamica zilnic.
RăspundețiȘtergere