Da-i clasa casei cu un certificat energetic


Buna dragilor,

Astazi discutam tot despre casa, fiindca se pare ca e mult de spus pe acest subiect. V-am spus deja, cred, ca am tras firele de curent in casa, si credeam ca am terminat cu treaba asta si ca urma sa se pun intrerupatoarele, prizele si becurile dupa ce vom varui, dar se pare ca m-am inselat. Din cate am aflat, ar fi indicat sa aiba casuta noastra si un certificat energetic.




Daca nu stiti ce este acest certificat, fiti pe pace, ca nici eu n-aveam habar de asa ceva. Insa m-am pus pe cautat informatii, cum ii sta bine unui blogger, si acum vin cu lamuriri si pentru voi, cat ma pricep si eu. Asadar, certificatul energetic reprezinta o situatie clara asupra consumului anual de energie. Nu va ganditi numai la faptul ca stati cu laptopul sau telefonul la incarcat, sau la momentul cand plecati pe fuga si uitati sa inchideti becul la baie. Aceasta estimare calculeaza tot ce se poate calcula in imobil, fie el casa, apartament sau garsoniera, sau orice tip de cladire. Se ia in calcul consumul de energie pentru incalzire, pentru iluminat, climatizare, ventilare si producere de apa calda. De foarte mare ajutor este si procesul de termografie, prin care se stabileste pierderile termice, care pot avea loc din cauza izolatiei de slaba calitate sau a geamurilor incorect puse.

Acum ca v-ati lamurit despre ce e vorba, poate va intrebati cu ce va ajuta acest certificat. Ei bine, tot eu am raspunsul. Dupa cum stiti, energia electrica si gazul par a se scumpi pe zi ce trece. Asta inseamna si facturi mai ridicate, deci implica costuri mai mari de intretinere. Cu ajutorul acestor procedee, puteti sa va ajutati casa sa nu devina o mare gaura in buget. Chiar daca este vorba de o casa noua sau una mostenita de la bunici, cu mici schimbari puteti sa reusiti sa reduceri consumul de energie. Desi la inceput suma investita vi se va parea mare, veti vedea ca se amortizeaza foarte rapid. Cea mai simpla metoda ar fi izolarea adecvata. Ganditi-va ca oricat de multa caldura ati face in sezonul rece in casa, daca geamurile si usile sunt vechi, acea caldura se va strecura afara fara sa va dati seama. Incercati sa investiti in tamplarie de calitate, care sa se inchida etans si sa nu permita frigului sa intre in casa si caldurii sa iasa. O alta investitie importanta ar fi izolarea exterioara a locuintei. Acum exista foarte multe variante, pe bugetul fiecaruia, cu care puteti sa mentineti caldura in casa iarna si in afara casei vara. O ultima investitie ar tine de electrocasnice. Incercati sa nu le tineti in priza sau deschise fara motiv, si aplicati aceeasi stratagema si la becurile pe care le-ati inlocuit deja cu cele led. Rezultatele nu se vor lasa asteptate si se vor reflecta si in situatia financiara.

Voi cum va sporiti confortul casei si ii scadeti consumul de energie?

Kiss Kiss.

* Aceasta postare este scrisa pentru proba cu numarul 12 de la SuperBlog 2017.

Share:

26 comentarii

  1. Da toate casele merita o sansa pentru a fi echilibrate din punct de vedere energetic, succes la concurs :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Este foarte important sa ai un certificat energetic. Noi avem la casa noua :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce cauta producerea de apa calda la consumul de curent? Centralele noastre sunt pe gaze, nu? :) sau formula de calcul e preluata din alte tari unde apa calda se obtine prin robineti de tip instant, cu incalzire de la priza? :) Una peste alta, nu sunt de acord cu economia, ma irirta chestia asta, de cand ani in sir ni se lua curentul la 6 seara si il mai vedeam inapoi doar a doua zi, ca nu statea nimeni pana la 12 noaptea cand revenea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Centralele sunt pe gaz, dar tot sunt puse in priza, nu? :) Pe mine ma dispera risipa, prefer sa economisesc daca pot si sa investesc in altceva.

      Ștergere
  4. Nu stiam ca exista asa ceva pana de curand. Cred ca orice casa are nevoie de acest certificat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si noi ne-am gandit intr-un timp sa izolam blocul in care stam, insa ne-am razgandit atat din cauza banilor, cat si a timpului. Totusi, din ce ai scris tu observ ca este foarte important certificatul energetic, multe din informatii nu le stiam si chiar e pacat ca nu beneficiem de o educatie in acest sens.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sotul meu a inlocuut in toata casa becurile cu cele economice, asta pentru ca eu obisnuiesc sa aprind toate luminile. Si se vede la factura, intr-adevar consuma mult mai putin...

    RăspundețiȘtergere
  7. Deocamdata ne-am schimbat cateva obiceiuri de consum, dar trebuie neaparat sa investim in niste apartura mai performanta, de clasa A.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu prea ma pricep la certificat energetic si alte alea. Eu mi-am izolat apartamentul ca sa protejez caldura din interior. Este singurul lucru pe care l-am facut. Termopanele sunt puse de ceva ani si chiar ma gandeam sa-l schimb pe cel din camera copilului

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu sunt pro economisire, daca putem sa mai salvam biste banuti, de ce sa nu o facem.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am vazut azi o masina pe str care era colanta cu imagina de mai sus, si chiar ma gandeam ca si casei mele i-ar prinded bine o verificare.

    RăspundețiȘtergere
  11. Si noi incercam sa economisim energie, cat de mult putem. Am schimbat becurile, incercam sa nu le lasam aprinse inutil.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sotul meu s-a ocupat de partea aceasta cand am facut casa, dar niciodata nu strica cateva informatii in plus.

    RăspundețiȘtergere
  13. Incercam sa folosim produse economice, cu consum redus de energie si dormim noptile :)

    RăspundețiȘtergere