Cartea de pe noptiera #58 - Distanta dintre noi - Jhumpa Lahiri


Buna dragilor,

Am intarziat atat de mult cu recenzia acestei carti, incat ma simt extrem de prost fata de toata lumea care astepta aceasta prezentare. M-am bagat cu capul in gard (a se intelege in SuperBlog) intr-o perioada extrem de incarcata din viata mea, asa ca timpul meu online a fost super limitat. Umeaza insa concediul si atunci revin cu siguranta pe linia de plutire.

Nu mai lungesc mult introducerea si trec direct la cartea scrisa de  Jhumpa Lahiri, carte ce i-a adus acestei scriitoare un premiu Pulizer, una dintre cele mai apreciate carti de beletristica.




Povestea incepe in India anilor `60 si continua pana in ziua de astazi, in America. Este o carte usor de citit, nu una care te tine in suspans, cu sufletul la gura, ci care nu te lasa sa o lasi din mana, de curiozitate, sa vezi cum a decurs viata personajelor.

Subhash si Udayan sunt doi frati care traiesc in Calcutta. Chiar daca sunt foarte diferiti la comportament, intre ei exista o relatie foarte stransa si reusesc sa isi traiasca la maxim copilaria, in ciuda conditiilor grele de viata. Inaintand in varsta, diferentele dintre ei sunt din ce in ce mai vizibile, asa ca incep sa se indeparteze unul de celalalt. Subnash pleaca in America la studii, iar Udayan ramane acasa, in India, incepand sa participe la revolutionarea tarii, sustinand partidul opozitiei.

Subhash descopera o altfel de viata si se indeparteaza si mai mult de familie, insa este nevoit sa revina acasa atunci cand primeste tragica veste ca fratele sau a fost ucis. Ajuns acasa, isi gaseste parintii indoliati, dar si pe sotia lui Udayan intr-o pozitie delicata - insarcinata si nevoita sa stea cu socrii, care o ignora complet. Simtindu-se vinovat deoarece nu a mai tinut legatura cu fratele sau, Sushash incearca sa indrepe lucrurile, si cel mai simplu lucru de facut i se pare sa se casatoreasca cu Gauri, sotia fratelui sau, pentru a-i putea oferi acesteia si copilului nenascut un alt viitor.

Se casatoreste cu Gauri, impotriva sfaturilor parintilor, si o ia cu el in America. Acolo se naste Bela, fetita fratelui sau, pe care Subhash o creste ca pe propiul copil. Relatia dintre el si Gauri, la inceput foarte indepartata, incepe sa devina o relatie normala ca intre doi soti, insa Gauri simte ca lipseste ceva. Inca nu poate sa treaca peste moartea lui Udayan, si nu se simte deloc bine in ipostaza de mama. Lucrurile degenereaza atat de mult incat, dupa o vizita facuta in India de catre Subhash si Bela, cei doi se intorc acasa la o casa goala, pe care Gauri a parasit-o, parasindu-i in acelasi timp si pe ei.

Tatal si fiica incearca sa isi continue viata fara Gauri in ea, insa nu este atat de usor. Fata se chimba radical si incepe sa se indeparteze de tatal ei, iar cand termina scoala pleaca de acasa, traind ca un nomad. Anii trec si lucurile se schimba. Bela vine acasa la tatal ei insarcinata, insa nu doreste ca tatal copilului sa fie prezent in viata lor, Subhash se simte din ce in ce mai batran si neputincios, iar Gauri decide sa revina in oras, pentru a-si cunoaste fiica pe care a parasit-o.

Ce se va intampla oare cu vietile lor? Vor reusi ei sa treaca peste ruptura familiei lor si sa o primeasca pe Gauri inapoi in viata lor?

Va las pe voi sa descoperiti, ca asa este frumos. Cartea "Distanta dintre noi" o gasiti la pret foarte bun, cu 25% reducere, si puteti beneficia si de transport gratuit la ea (click pe denumire pentru a ajunge pe site).

Voi ati citit aceasta carte? Va plac cartile din care descoperiti culturi noi?

Kiss Kiss.

Share:

47 comentarii

  1. Eu sunt adepta cartilor drama, horror, politiste, dar pare interesanta cartea asta, dupa cum ai descris o

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant subiect, multumim pentru recenzie :)

    RăspundețiȘtergere
  3. de obicei citesc carti politiste sau thrillere, dar sa stii ca n-as spune nu acestei carti. nu de alta, dar cultura indiana pare interesanta si imi aduce oarecum aminte de Cel care ma asteapta, alta carte foarte faina!

    RăspundețiȘtergere
  4. Din descrierea ta nu imi doresc sa citesc aceasta carte. Mi se pare de neacceptat ca o mama sa isi paraseasca copilul, nu as ierta acest lucru si nici nu imi doresc sa citesc despre asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesanta povestea. M-ai facut curioasa:)

    RăspundețiȘtergere
  6. O poveste care m-a mișcat puțin.

    RăspundețiȘtergere
  7. Îmi place foarte mult cartea pe care ai ales-o şi modul în care ai scris acest articol. Nu sunt un foarte mare fan al cititului, trebuie să recunosc acest lucru, însă atunci când mai găsesc câte o carte bună, mă mai las purtat de val şi o citesc repejor... aşa, să nu se ştie că am ţinut-o degeaba... în orice caz, o poveste interesantă care mi-a captat atenţia, atât pot să zic! :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Chiar m-ai facut curioasa cu aceasta recenzie, poate dupa ce termin ce am momentan pe lista o sa o citesc si eu 💕

    RăspundețiȘtergere
  9. Cât îmi doresc să am timp să citesc dar nu prea reușesc cu gestionarea timpului.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu am citit cartea, insa titlul mi se pare destul de cunoscut. Citind recenzia ta, mi-am dat seama ca am vazut un film cu acelasi fir narativ (aproximativ). Oare sa fie filmul cartii? Sincer nu mai stiu cum se nume

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu am citit cartea,insa ma bate gandul sa pun si eu mana pe ea sa traiesc alaturi de personaje!

    RăspundețiȘtergere
  12. de ce s amai citesc cartea daca tu expui atat de frumos si detaliat rezumatul aici? Tocmai mi-ai economisit cateva ore :)
    Paula Sosoi

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu cred ca orice carte citita este o lectie invatata, asa ca imi place cum ai descris povestea. Te pup

    RăspundețiȘtergere
  14. Mi-am dorit sa citesc aceasta carte, dar tot nu era pe stoc. Stiu ca subiectul e unul interesant.
    Am citit anul acesta peste 40 de carti, toate din culturi diferite, iti recomand Shantaram, Umbra Muntelui, SUb luna de sofran și Valea Minunilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru recomandari. Sub luna de sofran am citit-o si eu, m-a impresionat foarte mult!

      Ștergere
  15. Vai ce destine au unii, desi sunt fictiune, sau poate nu... cine stie... Emotionant subiect, sper sa gasesc cartea sa o citesc desi timpul meu liber e limitat.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu am citit-o inca, dar e pe lista mea mai ales ca am mai citit doua romane despre India.

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu am citit ceva asemanator pentru ca nu m-a atras subiectul, dar cine stie, poate pe viitor. Multumim pentru recenzie! ^_^

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu m-a pasionat pana acum genul acesta de carti, insa pare destul de interesanta. Asa aflam si despre alte culturi si obiceiuri si despre cum gandesc oamenii in alte tari.

    RăspundețiȘtergere
  19. Interesanta alegere si poveste. Multumesc de recomandare.

    RăspundețiȘtergere
  20. Desi are un subiect foarte trist, totusi ceva ma atrage la ea cat sa vreau s-o citesc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  21. Imi place cultura indiana si trebuie sa recunosc ca subiectul cartii pare destul de interesant. Cred ca o s-o cumpar si eu in curand.

    RăspundețiȘtergere
  22. O tema destul de captivanta! Desi subiectul este unul trist, si eu nu prea ma omor dupa astfel de carti...pe aceasta o voi cumpara! M-ai facut curioasa si-as dori sa aflu ce s-a intamplat mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  23. Sa stii ca aceasta carte se află pe lista mea de dorințe. Sper sa o pot achiziționa cat mai repede

    RăspundețiȘtergere
  24. Pare o poveste trista. Nu ma gandesc decat la povestea prezentata transpusa in familia mea si ma ia groaza

    RăspundețiȘtergere