Este mașina ta pregătită pentru o călătorie? Ce verificări ale mașinii sunt necesare înainte de a pleca în vacanță? (GP)




1. Verifică starea vehiculului și efectuează reparațiile necesare
Verifică programul de întreținere
Rezolvă acele probleme pe care le-ai tot amanat

 2. Verifică fluidele
Schimbă regulat uleiul
Lichidul de răcire
Lichidul de parbriz

 3. Efectuează o verificare a anvelopelor
Verifică presiunea aerului în anvelope
Am nevoie de o roată de rezervă?
Alte probleme legate de anvelope

  4. Verifică frânele
Fii atent la zgomote
Verifică lichidul de frână  

 5. Bateria este încărcată?

 6. Importanța unui kit pentru urgențe

 7. Ai asupra ta toate documentele mașinii?

 8. Concluzie

            Călătoriile sunt o modalitate minunată de relaxare și de a vedea locuri noi. Înainte de a pleca în vacanță este necesar să realizezi anumite verificări pentru a te asigura că mașină ta se afla într-o stare bună și de-a lungul călătoriei nu vei avea probleme.
            Temperaturile în termometre au crescut și vara se apropie rapid, aceasta fiind cea mai bună perioadă pentru tot felul de călătorii.
            Indiferent dacă vrei să călătorești pe o distanță scurtă sau dorești să conduci în întreagă țară sau chiar în străinătate, trebuie să te asiguri că autovehiculul tău este în condiții optime, astfel încât să ai o călătorie sigură și lipsită de probleme.
De asemenea, trebuie să fii pregătit și în cazul în care ceva nu merge bine. Pentru acest lucru asigură-te că ai deoparte un buget alocat pentru anumite reparații indiferent cât de nou sau cât de fiabil este autovehiculul tău. Realizează inspecția periodică a mașinii, singur cu ajutorul unui tester auto de la eDiagnoza.ro. Urmând pașii prezentați și vei fi pregătit pentru a pleca într-o nouă aventură.

1. Verifică starea vehiculului și efectuează reparațiile necesare. La fel precum noi ar trebui să facem examenul medical anual, la fel și mașina ta are nevoie de o întreținere regulată.  Poți realiza acest lucru chiar singur cu ajutorul unui tester auto. Pentru ajutor ghidează-te după manualul mașinii și aruncă o privire asupra stării în care se află autovehiculul tău. Descoperă aici mai multe informații despre cum să-ți alegi testerul auto potrivit.
  • Verifică programul întreținere
Dacă nu ai verificat de mult programul de întreținere, chiar înainte de o călătorie lungă este un moment bun pentru a verifica și a vedea ce este de făcut. Dacă nu ai manualul de întreținere sau poate l-ai pierdut, online cu siguranță poți găsi ceea ce ai nevoie.
  • Rezolvă acele probleme pe care le-ai tot amânat
Dacă au existat una sau două reparații minore pe care le-ai tot amânat, asigură-te că vei remedia aceste mici probleme chiar înainte de a pleca într-o călătorie.
            2. Verifică fluidele. Fluidele sunt esențiale pentru starea generală a mașinii. Mașina ta are nevoie de ulei pentru a lubrifia motorul, antigel pentru reglarea temperaturii și lichidul de parbriz pentru a menține o bună vizibilitate. Durează doar câteva minute pentru a verifica toate acest lucruri. Dacă ai găsit ceva în neregulă vei fi fericit că ai depistat problemă înainte de a pleca în călătorie, în loc să rămâi cu mașina pe marginea drumului.
  • Schimbă uleiul în mod regulat
Este important să schimbi uleiului înainte de a pleca la drum, astfel riști să treci peste kilometrajul recomandat iar acest lucru îi poate aduce numai probleme mașinii tale. Dacă vei efectua schimbul de ulei la un service auto, majoritatea mecanicilor vor verifica, de asemenea, presiunea din lichid și anvelopele, ca parte a serviciului lor regulat de schimbare a uleiului.
                        Dacă mașina ta nu are nevoie de un schimb de ulei, realizează cel puțin o verificare rapidă a uleiului și asigură-te că uleiului nu este scăzut. Dacă uleiului este scăzut, ar putea evidenția o problemă mai serioasă și este mai bine să te asiguri înainte de a pleca la drum.

  • Lichidul de răcire
Verifică nivelul lichidului de răcire și asigură-te că se afla până la marcajul rezervorului. Agentul de răcire (sau antigelul) este de obicei depozitat într-un recipient din plastic numit rezervor de supratensiune. Pe rezervor vei observa un marcaj care indică nivelul de umplere. Asigură-te că lichidul de răcire este la acest nivel. Dacă nu este, completează-l.

  • Lichidul de parbriz

        
   

            Dacă ai călătorit vreodată în spatele unui camion mare iar parbrizul s-a umplu de praf și mizerie, primul instinct a fost să cureți parbrizul cu ajutorul lichidului de parbriz. În acel moment în loc că parbrizul să fie mai curat acesta s-a umplut de noroi. Acest lucru înseamnă că ai rămas fără  lichid de parbriz sau că acesta este scăzut. Verifică-l înainte de plecare. De asemenea, verifică și ștergătoarele. Asigură-te că banda de cauciuc este încă în stare buna și se află în contact cu parbrizul. Dacă ai de gând să călătorești într-un climat rece, optează pentru un lichid de spălare anti-îngheț.

3. Realizează o verificare a anvelopelor. Anvelopele sunt o caracteristică importantă și care în primul rând ține de siguranță, iar aceasta reprezintă una dintre cele mai frecvente surse de probleme atunci când pleci într-o călătorie lungă. Dacă efectuezi o verificare rapidă a anvelopelor înainte de a pleca la drum poți scapă de foarte multe neplăceri în timpul călătoriei.

  •  Verifica presiunea aerului în anvelope
           


Presiunea aerului din anvelope este legată de o mulțime de factori, inclusiv care țin de siguranța conducerii, uzura anvelopelor și consumul de carburant. Asigură-te că anvelopele sunt umflate corespunzător. Valoarea recomandată PSI este menționată în interiorul ușii șoferului și pe partea anvelopei. Pe ușa șoferului este precizată recomandarea producătorului mașinii, iar pe partea laterală a pneului este recomandarea producătorului anvelopei.

  •  Am nevoie de o roată de rezervă?
Este esențial să te asiguri că pneurile mașinii tale sunt într-o stare bună dar din păcate, incidentele neprevăzute pot apărea chiar și în această situație. Dacă ai o anvelopă de rezervă montată sub vehicul, cere-i tehnicianului să o coboare pentru că în cazul în care ai nevoie de ea să o și poți monta.

  • Alte probleme legate de anvelope            



Anvelopele au un rol esențial atunci când pleci la un drum lung și au nevoie de atenție suplimentară. De asemenea, trebuie să ai în vedere că acestea dețin o notă maximă pentru sarcină. Acest lucru înseamnă că există o limită maximă a greutății pe care o pot suporta anvelopele. Dacă crezi că există posibilitatea să încarci o sarcină suplimentară, verifică care este nivelul de încărcare al anvelopei pe parte laterală a acesteia. În timp ce cauți acest lucru, verifică și suprafață de rulare a anvelopei. Anvelopele uzate au șanse mai mari să devină plate sau de a scoate aer.
De asemenea, este important să verifici și dacă roata nu este prea uzată și poți realiza acest test cu ajutorul unei monede.

   4. Verifică frânele. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este să ai o probleme la sistemul de frânare în timpul unei călătorii. Asigură-te că frânele sunt în stare foarte   bună înainte de a pleca.
Fii atent la zgomote.
Nu ar trebui să auzi măcinare excesivă sau scârțâit atunci când frânezi. Dacă auzi frecvent aceste zgomote este timpul pentru plăcuțe de frână noi.
  • Verifică lichidul de frână.
Cele mai multe mașini au o lumină de avertizare pentru a indică o problemă cu sistemul de frânare. Cu toate acestea, dacă dorești să verifici starea acestora înainte de a exista o problemă evidentă, există un rezervor din plastic în motor unde poți verifica lichidul de frână. Dacă lichidul de frână este puțn scăzut, nu este neapărat o problemă. Poți adaugă lichid pentru a-l readuce la nivelul maxim. Optează numai pentru lichidul de frână recomandat de producător.
Dacă lichidul este mult scăzut, verifică urgent frânele! Dacă adaugi lichid și apoi îl găsești din nou scăzut, cel mai probabil există o problemă. Pe cât posibil nu umple rezervorul cu lichid înainte a verifica frânele.

5. Bateria este încărcată?
Verifică dacă terminalele sau posturile de pe partea superioară sau laterală a bateriei prezintă depuneri. Dacă există totuși depuneri, curăță-le. Depunerile prezente vor neutraliza acidul și în acesta situație trebuie să cureți ambele părți pentru o funcționare optimă. Nu ajută dacă cureți numai partea de sus trebuie curățat complet.

6. Importanța unui kit pentru urgență.
Trebuie ca acesta să fie întotdeauna prezent în mașină înainte de a pleca într-o călătorie lunga. Există multe alte elemente pe care le poți lua în mașină, care iți vor fi de mare ajutor.



  • Un set de cabluri care te vor ajuta în situația în care mașina se oprește
  • Alimente și apă
  • Lanternă
  • Un set de scule mici – o cheie de 8mm în setul de scule este esențială. Acesta cheie se vă potrivi pe majoritatea șuruburilor bateriei dacă este necesar să le slăbești atunci când pornești vehiculul.
  • Șervetele de unică folosință sau prosoape de hârtie

7. Ai asupra ta toate documentele mașinii? Nu știi niciodată când vei avea nevoie de documentele importante. Ar fi bine să nu fie cazul să ai nevoie de ele însă pentru siguranță ta verifică dacă toate aceste documente sunt în mașină înainte de a pleca.
  • Dovada de asigurare auto
  • Înmatricularea autoturismului
  • Permis de conducere
  • Manualul proprietarului
  • Informații referitoare la garanție

           
            Concluzie

            În afară de a iți menține mașina curată, există o serie de componente vitale pentru mașina ta, care vor determina dacă călătoria ta va fi una relaxantă sau din contră vă veți întoarce înapoi într-un camion de remorcare.
            Majoritatea acestor practici sunt la fel de ușor de realizat precum este pornirea motorului. Acest sunt cele 7 lucruri esențiale pentru a avea o călătorie frumoasă cu mașina și pentru orice moment în care dorești să pleci la drum lung. Verifică-ți mașina înainte de călătorie cu ajutorul unui tester auto pentru a te asigura că pleci la drum în siguranță știind că vehiculul tău este în cea mai bună stare posibilă.
           



Share:

0 comentarii