Cartea de pe noptiera #57 - Defecti - Cecelia Ahern


Buna fetelor,

Astazi reusesc sa revin pe blog cu o recenzie la o carte foarte speciala. V-am mai aratat mai multe carti scrise de Cecelia Ahern, si v-am mai spus de cateva ori cat de mult indragesc aceasta autoare, asa ca atunci cand am vazut o noua carte de a ei in categoria de carti de beletristica, am stiut ca va fi cartea norocoasa pe care o voi alege. Recunosc, mi-am dorit-o fara sa stiu nimic despre ea, iar imaginea de pe coperta m-a dus cu gandul la o relatie de dragoste mai complicata, intre doua persoane complicate.



Surpriza cea mare a fost atunci cand am deschis coletul si am vazut mai bine cartea, si mai ales ce scria pe ea "primul roman young adult al autoarei". Ma asteptam, asadar, la sarutari furate, ferite de ochii parintilor, si la drame adolescentine, insa n-a fost chiar asa. Cartea analizeaza foarte bine comportamentul uman, efectul de turma, rasismul si xenofobia duse la extrem si arata o societate care, desi pare utopica in prima instanta, are multe aspecte prezente in viata noastra de zi cu zi.

Celestine North este o tanara care pare sa fi aflat reteta vietii perfecte. Este buna la scoala, este o fiica cuminte, iubitul ei, Art, este cel mai simpatic baiat din scoala, si are planuri sa mearga la un colegiu de renume. In plus, traieste intr-o societate care si-a creat propriile legi, care incearca sa transforme toate persoanele in exemple de perfectiune. In fruntea acestei societati este judecatorul Crevan, tatal lui Art, care conduce Ghilda - o institutie ce judeca si pedepseste oamenii care fac ceva impotriva perfectiunii, devenind astfel Defecti, fiind insemnati cu un D in functie de gravitatea faptelor lor si intr-o mare masura izolati de restul oamenilor si privati de anumite placeri ale vietii.

Una din regulile societatii considera ca ajutarea unui Defect este o infractiune care poate aduce ani de inchisoare sau, mai rau, poate transforma ajutatorul intr-un Defect. Cu toate ca stia asta, Celestine nu a putut sa nu se implice atunci cand un batran Defect, care ii aducea aminte de bunicul ei, a avut nevoie de ajutor, riscand astfel viata ei perfecta.

Este arestata si,tinandu-se cont de relatia sa cu fiul judecatorului, i s-a promis imunitate, insa in cel mai scurt timp realizeaza ca este prinsa intr-un joc de putere din care nu se stie daca va iesi nevatamata. Este acuzata ca ar fi defecta, i se intoarce spatele de cei dragi, si este condamnata a fi insemnata de 5 ori, caz fara precedent in istoria Ghildei. In arest il cunoaste pe Carrick, care asteapta si el sa fie judecat, si vede in el pe cineva care i-ar sta aproape pentru a se razvrati impotriva sistemului.

Judecatorul Crevan isi arata adevarata fata si vrea sa o dea exemplu lumii, aratand tuturor ce se intampla atunci cand nu este ascultat, insa lucrurile iau o intorsatura ciudata, el ajungand sa faca ceva ce ii va pune cariera si viata de familie in joc.

Ce se va intampla oare cu Celestine? Va reusi sa scape de stigmatul societatii si sa il demaste pe conducatorul Ghildei? Va las pe voi sa aflati, ca deja simt ca am dezvaluit prea multe. Cartea o gasiti la reducere, cu un discount destul de maricel, pe Libris.

Va anunt deja ca exista si partea a doua a cartii - "Perfecti", care de abia astept sa ajunga la noi si sa o lecturez.

Voi ati citit aceasta carte? V-ar tenta o asemenea tema?

Kiss Kiss.


Share:

38 comentarii

  1. Uuu, sunt curioasa acum, oare ce se va intampla? ☺️

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte draguta cartea asta, ma asteapta si pe mine pe noptiera 😁

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce recenzie faina! Poate o sa o cumpar si eu. Pare interesanta cartea.😊

    RăspundețiȘtergere
  4. Am tot vazut cartea prin blogosfera, dar momentan nu ma atrage , l-am descoperit pe Musso

    RăspundețiȘtergere
  5. stiu ca tipa scrie destul de bine si chiar mi-e dor de o carte de-a ei. in plus, am inceput sa citesc si young adult, asa ca n-ar strica asa o carte

    RăspundețiȘtergere
  6. Am tot citit despre cartea asta, m-ati facut foarte curioasa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu am mai citit de ceva timp Cecelia Ahern...din doua carti ale ei, una mi-a placut extrem de mult. Poate o voi citi candva!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca o voi cumpara si eu in viitorul apropiat. Ma atrage ce ai scris aici.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am ambele carti (mai e carte care inca nu a fost tradusa la noi), dar am amanat lectura pana termin cartile de pe noptiera.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu am citit-o dar are un subiect interesant.

    RăspundețiȘtergere
  11. Inca nu am citit-o, insa este pe lista mea. Momentan tot o carte de Cecelia citesc, mai am putin si abia astept sa imi comand Defecti!

    RăspundețiȘtergere
  12. Am mai citit un review despre carte și pare să aibă o temă interesantă. Cred că merită citită, pare să te pună un pic pe gânduri.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu am citit aceasta autoare dar multumim pentru recenzie, am pus-o pe lista de asteptare

    RăspundețiȘtergere
  14. C.Ahern este una dintre preferatele mele. Nu am citit cartea, am auzit de ea, sper sa o citesc si eu curand.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place mult, insa in cartea asta ne arata o alta perspectiva a scrisului. Ti-o recomand!

      Ștergere
  15. Am vazut cartea pe siteul celor de la All, dar nu stiam ca are si o continuare. Povestea sunt convinsa ca are un happy end previzibil.

    RăspundețiȘtergere
  16. E una din autoarele mele preferate, sigur o iau si eu.

    RăspundețiȘtergere
  17. Și eu mi-o doresc! Imi place mult cum scrie aceasta autoare. Are un stil asa lejer. Sper sa pot să o achiziționez si eu cat mai repede!

    RăspundețiȘtergere
  18. Am vazut ca a aparut aceasta carte de Cecelia, dar pana nu apare si urmatorul volum nu ma apuc s-o citesc. Urasc sa astept sa aflu ce se intampla in volumul 2 si sa ma dau cu presupusul, asa ca in cazul seriilor le citesc atunci cand apar toate volumele...de obicei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am ramas in suspans, presupun ca o sa ma pun pe citit in engleza!

      Ștergere
  19. Ieri am itit si eu recenzia acestei carti la Paula si mi-a placut descrierea acesteia. M-a convins s-o iau si eu ca sa vad finalul

    RăspundețiȘtergere
  20. Nu aveam în plan să mai iau vreo carte de-a autoarei prea curând, sunt multe altele pe care mi le doresc mai mult, dar uite că m-ai făcut curioasă de subiectul cărții, pare destul de mult diferită de ce am mai citit de Cecelia.

    RăspundețiȘtergere