Sa nu uitam de bun simt - tu sau dumneavoastra?!


Buna dragilor,

Despre bun simt si buna educatie am mai vorbit pe aici de cateva ori. Mama mea, chiar daca nu a fost scolita pe la universitati de prestigiu, m-a invatat cel mai important lucru in viata: bunul simt. M-a invatat de mica sa salut, sa spun "te rog", sa spun "multumesc", sa tin usa oamenilor si sa vorbesc mereu cu respect. Aceste lucruri au fost inradacinate in mintea mea si, indiferent de anturajul in care ma aflam, am incercat mereu sa dau dovada de cei "sapte ani de acasa".




Stiu, in ziua de astazi nu se mai pune atat accent pe buna educatie si pe bun simt. Parintii, in loc sa isi mustre odraslele needucate, ii lauda si ii pun pe Facebook, in ipostaze care ma fac pe mine sa mi se zbarleasca pielea (copii batandu-si parintii sau bunicii ar fi un exemplu), considerand aceste fapre strigatoare la cer adjuvante in dezvoltarea copilului. O trecere prin parc se lasa pentu mine cu sechele. Doamne fereste sa indraznesti numai sa incepi sa ridici o spranceana cand vezi un copil de 5 ani ca se duce si scuipa seminte mestecate cu coaja pe fata unei batrane care si-a lasat sarsanalele pe banca si ia o pauza inainte de a ajunge acasa. Sare mama stimabilului copil de 5 metri in sus, si-ti spune ca asa sunt copii, si ca nu trebuie sa ii ingradim si sa-si vada de treaba cei care nu au copii, ca oricum fac degeaba umbra pamantului. De asemenea, observ ca cei cu bun simt incep sa fie tratati ca paria societatii si toate non-valorile si mahalagismele sunt ridicate la rang de calitati.

Poate va intrebati ce mi-a venit asa, tam-nesam, sa vin si sa-mi torn aici oful. Va povestesc si voua, sa vedeti daca gandesc eu drept sau sunt traditionalista si invechita. Deci, in seara asta, intr-un supermarket. La insula de cosmetice, o tanara de vreo 25 de ani se uita pe acolo. Vine vanzatorea (40-45 de ani) si ii spune "Fata, nu deschide capacul la acel produs!", la care tanara ii raspunde "Doamna, atat timp cat eu v-am vorbit respectuos cu dumneavoastra, as prefera sa nu ne tutuim".

Acum presimt ca multa lume o sa imi sara in cap, insa ii dau dreptate fetei. Bunele maniere cer sa i se vorbeasca clientului cu respect, indiferent de varsta sau conditia sociala a acestuia. Mie mi se pare normal, de exemplu, ca intr-o brutarie, sa fiu intrebata "Ce doriti sa cumparati?" in loc de  "Ce sa-ti dau?", iar raspunsul meu sa fie "Dati-mi, va rog, o paine", indiferent daca vanzatoarea are 18 ani sau 50 de ani.

Voi ce parere aveti? Se mai tine cont de bun simt sau o sa ajunga, ca si DEX-ul, sa se plieze pe conceptia generala?

Kiss Kiss.

Share:

31 comentarii

  1. Sunt total de acord cu tine si din pacate sunt multe persoane la care nu te aștepți, care nu stiu sa fie respectuoase.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am vrut sa preluam ceva de la americani, dar nu ne-a iesit. Acolo nu mai exista dvs, insa se respecta. La noi ne tutuim toti intre noi, dar asta pentru ca nu mai suntem respectati.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu cred ca multa lume a cam uitat cum sta cu bunul simt si cum ar trebui sa ne purtam in cosietate. Vorbim dupa ureche, cu abrevieri daca se poate si cand putem sa fim nerespectuosi o facem.

    In ceea ce privesc copii, mi se ridica pielea pe spate. Inainte sa am copil, atunci cand vedeam un copil care maraie, tipa, da din picioare, ma gandeam ca totul se rezolva cu o palma la fund si sa nu-i mai cante in struna copilului. De cand am eu un copil .... nu stiu cum s-o disciplinez neam. Este foarte capoasa, bate copiii in parc, inainte se arunca pe jos in parc daca leaganul in care vroia ea sa se dea era ocupat si tot soiul e evenimente de genul. Am incercat tot felul de metode. Pedepsita, sa plec instant din parc, sa-i dau peste mana cand loveste, sa-i explic ca nu este bine sa loveasca, sa-i arat ca acel copil sufera daca ea il loveste. Simt cum albesc. Are doar 3 ani Claudia si nu stiu cum s-o dezvat de niste obiceiuri pe care eu stiu ca nu trebuie sa le faca si totusi ... fix asa face

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prietena mea are o fetita de varsta Cristinei si are si ea toane, asa ca stiu cumva cum este. La ultima vizita la ea, a avut un puseu de mofturele, iar mamica ei a incercat sa ii spuna ca ce a facut e gresit, si ca s-a suparat pe ea. Ciudat sau nu, a mers.

      Ștergere
  4. La suflet mi-a mers acest articol. Sunt de acord cu tot ce ne-ai scris, mai ales cu tendință părinților de a nu își mustra copiii :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt perfect de acord!Din pacate insa cei "7 ani de acasa" sunt uitati, sau mai rau , neinsusiti!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu cred ca unele vanzatoare isi uita pozitia si vorbesc de la acelasi nivel. Poate ca la angajare ar trebui sa li se explice si felul in care trebuie sa vorbeasca cu clientii

    RăspundețiȘtergere
  7. n-am cum sa nu-i dau dreptate fetei. Atata vreme cat nu ne cunoastem si eu ti-am oferit respect, ma respecti si tu, indiferent ce varsta, ce meserie ai, ce haine porti sau cati bani ai in portofel!

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt total de acord cu tine. Si eu vorbesc cu dvs, chiar daca vanzatoare are doar 18 ani...asa mi se pare normal. In ceea ce priveste copiii, sa stii ca e din ce in ce mai greu. Am noroc ca cea mica este destul de rusinoasa in public, ca de altfel are o personalitate extrem de puternica...Ne certam destul de des. Dar esentialul am reusit sa le fac sa il priceapa. Multumesc, te rog frumos si buna ziua sunt cuvinte pe care ele le folosesc.

    RăspundețiȘtergere
  9. Si eu prefer sa le vorbesc oamenilor cu dvs chiar daca ei imi cer contrariul, pentru ca asa cum zice mama nu ne tragem de sireturi cu toata lumea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mi-a plăcut articolul tau si din pacate foarte rar se mai tine cont de bunul simt. Personal, mi s-a spus ca respectul nu sta in pronume de politete, si asta e adevarat, dar un comportament decent insotit de respect poate face mai mult decat o adresare politicoasa, dar lipsita de maniere.

    RăspundețiȘtergere
  11. Perfect de acord cu tine! Nu vad de ce ar trebui sa iti sara cineva in cap! Pana la urma atat timp cat eu vb cu cineva cu DVS, astept acelasi lucru din partea ei! Mi se pare foarte normal. Adica eu vb cu tine cu DVS si tu imi arunci un TU, inseamna ca nu ma respecti si ma consider inferior!
    Foarte bine i-a zis domnisoara. Dar chiar, vanzatoarea ce a zis apoi?

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca e sa ma refer strict la exemplul dat de tine la final as zice ca... nu, nu sunt de acord cu abordarea vanzatorului. Exista totusi o ”eticheta” ca sa zic asa, care trebuie respectata cand vine vorba de relatia dintre client si vanzator.

    RăspundețiȘtergere
  13. imi place articolul tau si imi place sa cred ca bunele maniere trebuie sa ne insoteasca mereu,din casa in care locuim si pana la marginile pamantului!

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu s cu te rog si multumesc in brate tot timpul. Ba chiar mi se reprosează ca mulțumesc la orice:))
    Legat de dvs, tot timpul il folosesc cu persoanele necunoscute. Pana nu mi se spune sa vb la per tu, mi se pare normal sa respect pe oricine. La serviciu sunt cea mai tanara si mai toate colegele in varsta mi au spus sa le vb la.per tu. Mi a fost greu la inceput :))

    RăspundețiȘtergere
  15. ai perfecta dreptate, din pacate in ziua de azi nu se mai tine cont de aceste aspecte

    RăspundețiȘtergere
  16. Din pacate nu se mai tine cont, acum depinde si de educatia primita acasa, uite am vorbit cu o fata de 16 ani care mi se adresa cu dumneavoastra, mi s-a parut ciudat in conditiile in care am doar 22 (fac 23 pe 14 octombrie) de ani, insa mi-a explicat ca asa a fost crescuta si o inteleg si eu fac la fel, dar chiar m-a impresionat placut, nu toti gandesc la fel.

    RăspundețiȘtergere
  17. Din pacate bunul simt e pe cale de disparitie! Nu se mai tine cont de nimic si se vorbeste extrem de urat, nu mai zic de comportamentul unora, care depaseste orice limita.

    RăspundețiȘtergere
  18. Si ce, lucrurile vechi sunt bune de aruncat? :) eu stiam ca sunt mai de valoare, unele, fireste... De acord, aici doamna vanzatoare are o pozitie de inferioritate, pt ca din banii cu care cumparatorul plateste ceea ce cumpara, se aduna de salariul ei. A fost super-nesimtita. Asa ca eu, daca eram patroana ei, o concediam pe loc.

    RăspundețiȘtergere
  19. Imi dai si mie un sfat? Dintre mine la 25 de ani si un vecin (barbat) cam la 50 - 60 de ani, care ar trebui sa salute primul? Am observat ca daca nu-mi deschid eu gura prima sa salut, pot sa-mi rup gatul langa tip si nu ma observa...

    RăspundețiȘtergere
  20. Unul dintre lucrurile pe care le-am invatat pana acum este faptul ca cei cu adevarat intelectuali nu te trateaza cu superioritate, ci doar superficiali o fac. Bunul simt trebuie sa fie la purtator mereu, indiferent de varsta,sex, pozitie sociala, religie, etc.

    RăspundețiȘtergere
  21. Subscriu in totalitate!
    E foarte bine sa citeasca cat mai multe persoane articoloul acesta! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  22. Preoții sau medicii, ca să dau doar două exemple, sunt exceptați? Cred că discuția e mult mai amplă și de multe ori implică aspecte ale poziției de putere.

    RăspundețiȘtergere