Metamorfoza lecturii - din personaj in cititor


Buna dragilor,

Stiti deja cat de mult imi place mie sa citesc, ca de asta am si rubrica speciala aici pe blog despre lectura. Cu toate astea, tema de astazi m-a cam pus in impas, fiindca a trebuit sa aleg un personaj principal preferat. Dupa careva cautari pe blog, mi-am dat seama ca mi-a placut foarte mult cum a fost conturata Mia Hall din cartea Daca as ramane. Tanara de 17 ani este victima unui accident, in care isi pierde parintii si fratele mai mic. Toata povestea este la persoana I si este vazuta prin ochii Miei, in coma in spital. Actiunea este o inlantuire intre amintirile din trecut si actiunile din prezent, si reprezinta incercarea fetei, atat de aproape acum de moarte, de a gasi motive sa traiasca. Nu este o carte plina de zambete si momente amuzante, insa este interesant de urmarit planul psihologic al cartii. Stiu ca nimic nu se poate compara cu asemenea pierderi si oarecum inteleg motivele pentru care Mia nu mai vrea sa se trezeasca din coma, insa exista uneori destine si mai rele decat moartea.
I-as recomanda, in aceasta directie, cateva carti ce mi-au placut foarte mult si au o incarcatura sentimentala atat de puternica, incat cred ca ar face-o pe Mia sa incline balanta catre viata mai usor.



Prima carte pe care i-as recomanda-o ar fi Floare-de-Zapada si evantaiul secret. Comparandu-si viata cu cea a personajului principal din aceasta carte, Floare-de-Zapada, Mia ar fi inteles ca a avut parte de o familie iubitoare, care o apreciau si care o motivau mereu. Ea nu s-a simtit niciodata nevaloaroasa si doar o gura in plus de hranit doar fiindca s-a nascut fata, n-a trecut niciodata prin chinurile legarii picioarelor, obicei traditional in China, si nici nu a fost nevoita sa traiasca in cele mai mizere conditii, la limita existentei. Asa ar fi inteles poate ca familia ei si-ar fi dorit sa primeasca ce e mai bun de la viata si sa-si traiasca visul de a deveni violoncelista.

Imagine din arhiva personala

O alta carte din care tanara ar avea ceva de invatat ar fi Zeita Orezului, care ne prezinta povestea lui Lakshmi, care la doar 14 ani devine mireasa-copil si in decurs de 5 ani, devine mama a sase copii. Din aceasta carte ar aprecia ca ea a avut posibilitatea de a se bucura de copilarie, de a-si alege singura iubitul si de a decide ce va face cu viata ei. Lakshmi trece prin razboi, perioada in care, pe langa pierderea bunurilor, pierde si un copil, si trebuie sa invete sa treaca peste aceasta trauma, si cred ca aceasta poveste ar ajuta-o si pe Mia sa inteleaga ca oricat de mare ar fi durerea, trebuie sa ai taria sa treci peste.


Ultima carte care cred ca ar avea un impact asupra Miei este Sub luna de sofran. Povestea Mayei, o tanara rebela care vrea mai mult de la viata decat sa fie o sotie, ar putea sa o inspire pe Mia sa incerce sa isi doreasca sa fie mai mult decat fata care si-a pierdut familia intr-un accident. De asemenea, ar ajuta-o sa inteleaga ca exista speranta in orice moment de disperare si ca dragoste dainuie peste ani, chiar daca este departe.


Voi ce parere aveti despre aceste carti? Cum v-ati transforma voi personajul principal in cititor?

Kiss Kiss.

* Aceasta postare este scrisa pentru proba cu numarul 16 din competitia Superblog 2017.

Share:

22 comentarii

  1. Interesant articol, succes la concurs!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Hm, uite ca nu am gandit niciodata din perspectiva asta. Mi-ai dat tema pentru acasa :)
    Mi-a placut articolul tau si am sa incerc si eu sa scriu din perspectiva asta unul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu m-am pus niciodata in aceasta ipostaza dar cred ca viata mea ar fi una foarte tumultoasa si plina de suspans daca as tine cont de cartile pe care le citesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am citit nici una din cartile mentionate de tine, insa le voi cauta...sunt arti care merita sa fie citite!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu prea citesc din lipsa timpului, asa ca aceste carti imi sunt necunoscute.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cateva dintre aceste titluri, le cunosc, le-am tot dat tarcoale prin librariile online. Mi-am dorit sa citesc ceva scris de Lisa See si ma asteapta cuminte pe raft "Dragostea florii de bujor" Abia astept sa termin ceea ce citesc acum si sa o incep.

    RăspundețiȘtergere
  7. Exact cum spune Cristina Barbieru, asa e si parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Incercand sa gasesc cateva recomandari din ultimele lecturi, am realizat ca acestea sunt ori prea triste, ori prea serioase pentru o persoana in situatia Miei. Nu stiu, poate i-as recomanda Micul Print... sau i-as duce un buchet mare de flori si as scoate-o un pic afara, sa-i arat lumea cu toate lucrurile frumoase din ea :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu am vazut doar filmul de la Daca as ramane, de restul doar am auzit, ma tenteaza Sub luna de sofran.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu m-as intoarce in copilarie. M-as strecura intr-un basm de zane si as vizita taramuri magice.

    RăspundețiȘtergere
  11. Succes la concurs! Eu am avut o perioada cand citeam mult, acum nu mai am timp.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am auizt cate ceva despre aceste carti dar nu am citit nici una, de filme nici nu mai zic, nu sunt genul meu

    RăspundețiȘtergere
  13. Consider ca fiecare carte iti poate oferi ceva si te transforma intr-o alta versiune a ta. Uneori nu constientizam cat ne poate schimba o lectura si cat putem invata din ea. Imi plac recomandarile tale si le voi citi si eu in viitorul apropiat.

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce mi-a plăcut si Dacă as ramane si Sub luna de sofran. :D

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte frumoasa si interesanta abordarea. Mi-a placut mult postarea.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ce-a vrea È™i eu sa am timp pentru lectura, lectura adevărată, nu doar povesti pentru copii :)) Cu fiecare carte citita devi mai bogat, cel puÈ›in intelectual ☺️

    RăspundețiȘtergere
  17. Eu am vazut filmul ”If I stay” si pot spune ca m-a schimbat. Imi place articolul tau, este foarte creativ. Mult succes :)

    RăspundețiȘtergere
  18. n-am citit niciuna din cartile astea, dar imi place ca abordeaza culturi diferite!

    RăspundețiȘtergere
  19. Imi place abordarea fiecarei carti sunt diferite, dar atat de asemanatoare.

    RăspundețiȘtergere
  20. Dintre toate, imi doresc sa citesc daca as ramane. M-a cucerit poestea chiar daca in realitate este un trista

    RăspundețiȘtergere