Save Food - Fii Eroul Saptamanii


Buna fetelor,

Draga mea Paola m-a provocat sa impartasesc secretele mele in ceea ce priveste economisitul in bucatarie, si fiindca astazi este o zi de sambata, week-end si zi in care apucam sa stam mai mult pe la oale, m-am gandit ca ar fi ziua potrivita.

Sa incepem cu inceputul, logic.

1. Pentru a putea salva, trebuie sa avem. Asa ca pornim la cumparaturi, de fiecare data cu burta plina, pentru a nu cadea tentatiei de moment. As putea adauga si o sticla de apa la toata ecuatia asta, fiindca pe mine shoppingul ma deshidrateaza, iar uneori creierul nostru confunda senzatia de sete cu cea de foame.



2. Faceti o lista amanuntita cu ce trebuie cumparat - inclusiv cantitatea si tineti-va de ea. Alimentele neperisabile se pot cumpara pentru o saptamana, iar alimentele perisabile pentru 2-3 zile.



3. Nu va lasati furate de reduceri, oferte promotionale  & co., ganditi realist si faceti un calcul - cat consumati pe zi, pentru a nu va supraaglomera cosul de cumparaturi. Indicat ar fi sa va stabiliti, in linii mari, un meniu pentru cateva zile/ o saptamana, si in functie de acel meniu sa va faceti cumparaturile pe zile - de exemplu, daca vreti sa gatiti peste proaspat sambata si azi este luni sau marti, amanati ziua de cumparaturi.



4. Ajunse acasa, puneti imediat alimentele perisabile in frigider sau in locuri racoroase, oricat de ocupate ati fi, sau mai ales daca sunteti mai uituce, ca mine :) Mi s-a intamplat de cateva ori sa uit laptele pe masa, intr-o zi de vara, iar in cateva ore sa se acreasca. Not funny at all. Totusi, nu va bazati pe faptul ca stau la frigider si uitati de ele, chiar si in frigider toate produsele au un anumit termen de valabilitate.



5. Chiar daca timpul nu prea este de partea noastra, evitati sa gatiti in cantitate mare - de exemplu 10 portii de mancare pentru 2 persoane. Pe moment poate vi se pare o idee buna, va ganditi ca ati scapat de gatit cateva zile, dar va asigur ca a doua zi nu o sa mancati cu tragere de inima, iar a treia zi nici nu o sa va mai uitati la mancare, asa ca acea mancare la ajunge la cosul de gunoi.



6. Congelatorul este prietenul nostru, asa ca bucurati-va de aceasta prietenie. Carnea proaspata, legume, fructe, chiar si o portie-doua de mancare gatita poate ajunge in congelator pentru o scurta perioada de timp, si folosita apoi la nevoie.



7. Mancaredegolitfrigiderul. Adica "tarte" - placinte - briose - chiftelute la cuptor, pe care le faceti din restul de carne, branza, legume sau ce mai aveti prin frigider. De exemplu, daca am facut friptura seara si a doua zi nu mai am chef de friptura sau a mai ramas o felie-doua - o toc marunt, o amestec cu cateva oua si niste ceva legume tocate - ciuperci, ardei, castraveti murati, le pun in tava si le dau la cuptor, presarand si putin cascaval pe deasupra. Devine o varianta light de pizza si se mananca cu pofta de fiecare data!



8. Folositi la maxim ingredientele: decat sa cumparati piept de pui si pulpe de pui, cumparati mai bine un pui intreg. Dintr-un pui se poate face o ciorba - din aripi + spate si adaugand legume sau fidea, pulpele se pot face la cuptor cu cartofi sau se pot servi cu un pilaf de orez, pieptul poate deveni snitele sau o mancarica cu multa ceapa si smantana Asa exista diversitate si scade riscul de a ne plictisi de acelasi fel de mancare.



9. Instrumentele de gatit sunt si ele un real ajutor in bucatarie. Primul exemplu care imi vine in minte este peel-erul - mai pe romaneste - curatatorul de toate - de la cartofi la morcovi sau fructe, folosing acest aparat simplu economisim foarte mult produs. El poate face o mare diferenta in bucatarie, chiar daca dureaza ceva timp pana ne obisnuim cu el.



10. Foloseste tehnologia - din ce in ce mai multe site-uri online sau aplicatii pe telefon sau tableta iti ofera, pe langa retete, si cantitatea fixa de produse necesare pentru un anumit numar de persoane. In cazul in care ai invitati la masa 8 persoane, aceste aplicatii iti ofera cantitatea care trebuie achizitionata, fara a-ti mai bate tu capul.



11. Foloseste un cantar de bucatarie sau masuri de bucatarie- in cazul in care vrei sa gatesti o reteta cu cantitate fixa, mai ales daca esti incepatoare in ale bucatariei, aproximarea "la ochi" este tare dificila, si de multe ori se intampla sa ratezi mancarea din cauza ca ai pus prea mult sau prea putin din alimentul x.



12. Conserve sau produse uscate - au un termen mai mare de valabilitate, se pastreaza in dulap, nu in frigider si constituie o varianta ieftina si rapida de mancare. Multumita stiintei, fructele si legumele sunt uscate prin metode inovative, care pastreaza toata nutrientele din ele. Inca un lucru important ar fi cumpararea de legume direct congelate. Prefer sa cumpar mixuri chinezesti la punga, congelate, folosesc cat am nevoie - jumatate de punga, si restul pun in congelator.



13. Share - daca totusi ai gatit prea mult, ia o portie de mancare proaspat facuta si da-o mai departe. Invita la masa un prieten, o ruda, un vecin sau fa o fapta buna si ofera o masa calda unei persoane care chiar are nevoie si chiar o apreciaza.



Sa continuam traditia, provoc la randul meu pe Ilda, Deyutsa si Elisa sa ne spuna cum economisesc in bucatarie!

Kiss Kiss.

Share:

16 comentarii

  1. Scrie-mi adresa ta prin formularul de contact de pe blogulmeu, ca vreau sa-ti trimit ceva. Te pup.
    www.farmacistonline.ro

    RăspundețiȘtergere
  2. nici mie nu mi se pare o idee buna gatitul in cantittai mari. gusrul se modifica si mereu am impresia ca mananc ceva vechi. doar sarmalele le pot manca doua zile la rand, restul trebuie sa fie proaspat.

    RăspundețiȘtergere
  3. si eu cred ca pot manca 2 zile la rand aceiasi mancare dar nu mai mult

    RăspundețiȘtergere
  4. Cate sfaturi utile! Eu daca nu as avea fetita nu as gati mare lucru. Asa ea manaca zilnic ciorba, supa si mai gatesc, altfel ...Si nu mananc de doua ori aceeasi mancare nici sa ma bati! Pupici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Camelia! mie imi plac mult supele si ciorbele, mananc aproape in fiecare zi :) Kisses!

      Ștergere
  5. O multime de ponturi!
    Mi-a placut postarea ta.
    Si eu ma folosesc de toate instrimentele de bucatarie, sunt ntr-adevar un real ajutor. :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce sfaturi utile! Multe din idei le aplic și eu (atunci când nu uit, hihi). Mi-a plăcut mult articolul ăsta :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc ca ai raspuns provocarii mele :*

    paolaivan.blogspot.ro

    RăspundețiȘtergere