Cartea de pe noptiera- Bunica mi-a zis sa-ti spun ca-i pare rau (Fredrik Backman)

Buna dragilor,

Dupa cum v-am zis in postarea trecuta, una dintre rezolutiile mele penanul acesta este sa citesc mai mult. De asemenea, mi-am propus sa fac si mai multe recenii aici pe blog la cartile citite. Cel mai mult ma bucura atunci cand cineva imi scrie, aici sau in privat, si imi spune ca datorita mie, s-a apucat de citit. Asadar, astazi vin in fata voastra cu o alta carte citita, una foarte frumoasa, care sper sa va placa si voua la fel de mult pe cat mi-a placut si mie.

Dupa ce am terminat de citit prima carte a acestui autor (Un barbat pe nume Ove), am gasit la sfarsitul cartii cateva paragrafe din cartea aceasta, si deja mi-a starnit curiozitatea. Am stat cu ochii pe Libris o buna perioada de vreme, fiindca mai mereu nu era pe stoc, dar cand am gasit-o, m-am bucurat mult si nu am ratat ocazia.



Cartea "Bunica mi-a zis sa-ti spun ca-i pare rau", aparuta in 2017 si insumand 496 de pagini, spune povestea Elsei, o fetita de aproape 8 ani. La scoala lucrurile nu merg prea bine, fiindca este chinuita de copii, si nici acasa nu este prea bine, deoarece mama este tot timpul la munca, si mai exista si Jumatatea, viitorul frate vitreg al ei. Totul insa este schimbat de Bunica, care nu este o bunica traditionala. Bunica este cea care face nazbatii, care traieste viata la maxim, si care este cea mai buna prietena a Elsei. Fost medic in cele mai dure locuri din lume si excentrica din fire, Bunica a facut toata viata ce i-a placut, fara sa tina cont de parerea celorlalti din jur. Totul este special si magic cu Bunica, cea care are un dulap magic si cea care a dus-o pe Elsa pe Taramul-Aproape-Treaz, un taram de basm creat de ea, unde nu exista reguli, insa exista orsi, dragoni, ingerii marii si razboinici curajosi.

Insa Bunica ajunge la spital, si Elsa afla ca are cancer, si nu mai are mult de trait. Inainte sa moara, Bunica o trimite pe Elsa intr-o ultima aventura, si isi cere scuze fara de fetita pentru femeia care a fost inainte de aparitia ei. Elsa, suparata pe Bunica si pe toti din jur, incepe marea aventura. Totul porneste de la o scrisoare pe care trebuia sa o livreze, la cerintele Bunicii, scrisoare in care aceasta isi cerea scuze pentru ceva din trecutul ei.

Ajungem astfel sa cunoastem tot blocul, si sa aflam ca Bunica a lasat cateva cuvinte pentru fiecare locuitor de acolo. Cunoastem in acest mod povestea fiecaruia, realizand ca fiecare locatar este un personaj din povestile Bunicii. Descoperim astfel un Monstru, un Ors, printese incapatinate si un inger de mare, si alte personaje care au avut un trecut comun cu Bunica. In spatele fiecarei povesti exista persoane care au trecut prin iad, veterani de razboi care traiesc si acum ororile din trecut, mame care si-au pierdut, intr-o clipa, atat sotul cat si copiii si acum incearca sa invete sa traiasca din nou, copii speciali si mame infricosate, bunici iertatori, femei care accepta infidelitati de dragul familiei, barbati care traiesc in fiecare zi cu regrete. Insa cand linistea castelului este distrusa de aparitia Dragonului, toti se unesc si lupta impreuna pentru a salva situatia. Nu va zic mai multe, ca sa nu divulg detalii si sa stric suspansul.

Cartea este scrisa cu umor, franchete si tristete, si prezinta atatea povesti de viata, incat e foarte greu sa nu prinzi ceva bun de la fiecare. Mi-au dat lacrimile de multe ori, si tot de atatea ori mi-am dorit sa fi avut si eu o asemenea bunica.  V-o recomand cu mare drag, este o carte care merita citita cu siguranta, atat de cei mari, cat si in compania celor mici. Daca v-am facut curiosi, cartea o gasiti aici, in stoc limitat de obicei, asa ca profitati cat inca este.

Voi ati citit aceasta carte?

Kiss Kiss.

Share:

19 comentarii

  1. Foarte frumoasa descrierea cartii. Am trecut-o deja pe wishlist. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi plac mult cartile de acest gen! Cu siguranta, o sa o citesc si eu!💛

    RăspundețiȘtergere
  3. A fost una dintre cele mai minunate carti citite, ai atata de multe de invatat din cartile lui Backman.

    RăspundețiȘtergere
  4. waw, cred ca din cartea asta ai multe de invatat, titlul ma face sa o cumpar!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ador stilul lui Backman. Am citit si Un barbat pe nume Ove. Si am in plan Scandalul. Sunt sigura ca e la fel de interesanta. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Am mai citit despre acestă carte dar recenzia ta m-a convins cu adevărat că mi-ar plăcea și trebuie să citesc această carte. Din perspectiva unei bunici atipice :)
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu am citit-o, dar titulul este foarte interesant. Chiar mi-as dori sa citesc aventurile Elsei cand livreaza scrisoarea si cand afla povestilor celor din bloc! Frumoasa recenzie!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cât de drăguță este cartea. Mi-a atras atenția în primul rând titlul, ulterior am citit recenzia ta. O sa o citesc si eu

    RăspundețiȘtergere
  9. Am in wishlist cartea asta de vreo 2 luni. Astept o promotie la elefant si luata este!

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu am citit-o inca, pare foarte draguta si sensibila, cred ca si mie imi vor da lacrimile.

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi place recenzia , pare o carte fantasy pe placul meu ... Vreau sa o citesc si eu

    RăspundețiȘtergere
  12. O am pe lista de anul trecut, in 2019 sigur o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  13. Pare o poveste super interesanta! Recenzia ta e tare bine venita deoarece voi pune si aceasta carte pe lista😁

    RăspundețiȘtergere
  14. Pare o carte frumoasa si usor de citit. O voi cauta si eu

    RăspundețiȘtergere
  15. Am si eu pe lista cartile acestui autor. Sper sa reusesc sa le citesc cat mai curand.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu am citit-o dar din cate vad in cele spuse de tine cred ca e cazul sa o trec pe lista!

    RăspundețiȘtergere
  17. As vrea sa citesc aceasta carte, din recenzia ta pare foarte interesanta

    RăspundețiȘtergere
  18. Doamne, cand am inceput sa ti citesc articolul si am vazut cat de frumos vorbesti despre bunica (din carte) imediat m-am gandit la bunica mea <3 foarte interesant si chiar am sa o pun pe wishlistul meu :*

    RăspundețiȘtergere