Cartea de pe noptiera: Minti primejdioase (Alexandra Bracken)

Buna dragilor,

Desi e sfarsit de an si este multa aglomeratie, atat la munca, cat si in viata de zi cu zi, am incercat sa imi fac timp si pentru lectura, asa ca astazi vin in fata voastra cu ultima carte citita, si anume Minti Primejdioase, prima carte din trilogia cu acelasi nume scrisa de Alexandra Bracken. Aceasta carte face parte din categoria Young, o categorie pe care am descoperit-o anul trecut si de atunci a inceput sa ma atraga din ce in ce mai mult.



Desi nu este prima carte scrisa de aceasta autoare, este prima carte pe care o citesc eu, dar cu siguranta nu ultima, Autoarea scrie povestea la persoana I, modalitate pe care o pferer, deoarece ma face sa ma simt mai apropiata de actiune si de personaje. Povestea in sine este foarte bine structurata, cu flash-back-uri din trecut, pentru a intelege mai bine actiunea, si cu personaje complexe, care m-au surprins la fiecare pas.

In America, 90% din copii au murit, iar cei care au ramas in viata au fost diagnostigati cu NIAA - Neurodegenerare Idiopatica Adolescentina Acuta, o afectiune care oferea copiilor puteri extraordinare. Speriati de ce ar putea face, oficialii din guvern au infiintat lagare guvernamentale represive unde au adunat toti copiii inzestrati cu aceste capacitati paranormale misterioase. Acolo copiii sunt clasati in functie de capacitatile lor: verzi - cei inofensivi, cu o inteligenta peste medie, albastri - cei care au activitati telekinetice, galbeni - cei care se joaca cu electricitatea si rosii si portocalii - cei care se puteau juca cu mintea celorlalti, cei letali care trebuiau indepartati.

Ruby avea noua ani atunci cand acest virus a aparut, si acum are 16 ani, traind de atunci la Thurmond, un astfel de lagar. A reusit sa pacaleasca sistemul si sa fie clasata drept Verde inca de la inceput, insa acum adevarul a iesit la iveala si ea este in pericol. Este salvata de Cate, o tanara doctorita care face parte din Liga Copiilor, insa se pare ca nici ea nu are ganduri prea bune, asa ca in momentul in care exista sansa ca Ruby sa scape, profita de ea. Se intalneste cu Liam, Grasu si Zu, alti 3 copii care au reusit sa evadeze din sistem si care au  un scop comun - sa il gasesca pe Slip Kid, un alt adolescent care a scapat din sistem si care detine mijloace de a lua legatura cu parintii copiilor.

Ruby este o adolescenta timida, insa care incepe sa gaseasca in ea forta care sa o faca sa isi controleze puterile, pentru a reusi sa isi saveze prietenii si ceilalti copii. Este o prietena fidela, care ar fi in stare sa faca orice pentru cei din jurul ei, inclusiv sa se sacrifice pe ea si ceea ce iubeste mai mult. ZU este o fetita de 8 ani, o Galbena infricosata de puterile sale, un suflet bland care incearca sa isi traiasca copilaria si sa se bucure de ea intr-o lume atat de cruda. Grasu, adica Charles, este un adolescent care doreste sa indeplineasca ultima dorinta a lui Jack, mentorul sau, care nu a reusit sa scape din lagar, sacrificandu-se pentru el. Doreste, de asemenea, sa isi revada parintii, cu care avea o stransa legatura, este o persoana foarte sufletista si atat de usor de ranit. Desi nu o primeste la inceput pe Ruby cu bratele deschise, ajunge sa lege o prietenie foarte stransa cu ea. Liam este liderul grupului. Vrea sa salveze cat mai multi copii si sa distruga centrele, insa duce in spate o povara uluitoare si se considera vinovat si responsabil pentru toate actiunile sale, anterioare si prezente. Incepe sa simta o legatura speciala cu Ruby, insa fricile acesteia nu le da voie sa traiasca la maxim sentimentele lor.

Reusesc intr-un final, dupa multe peripetii si fortele PSI pe urmele lor, sa gaseasca tabara lui Slip KId, care nu este nimeni altcineva decat Clancey Gray, fiul presedintelui, persoana care a pornit aceasta actiune asupra copiilor. Desi initial Clancey pare a fi de partea copiilor, se pare ca visul sau nu este sa ofere acestora o noua sansa la viata, ci are planuri ascunse, planuri care o include si pe Ruby.

Cand fortele PSI apar in peisaj, Ruby este pusa in fata unor alegeri. Va fi dispusa sa isi sacrifice libertatea pentru a salva un prieten? Va fi dispusa sa faca cel mai groaznic lucru pentru Liam, pentru a-i salva viata?

Va las pe voi sa descoperiti. Cartea o gasiti pe Libmag, o librarie online cu care sunt la prima intalnire, dar cu siguranta nu la ultima.

Voi ati citit aceasta carte? Va plac cartile din categoria Young?

Kiss Kiss.

Share:

20 comentarii

  1. Cred că m-ar prinde cartea Minți primejdioase.
    Din motivele pe care le-ai spus și tu sau din descriere, cert este că m-ai convins să o trec pe listă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am auzit multe despre aceasta carte insa nu este genul meu si am tot evitat sa o cumpar. Dupa ce am citit descrierea parca nu as refuza sa o citesc daca as primi-o cadou :))

    RăspundețiȘtergere
  3. nu am citit cartea si nici alta de acest autor, poate candva voi trece si la acest gen!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am citit nicio carte scrisă de autoarea Alexandra Bracken, dar această carte pare foarte interesantă, o trec și eu pe listă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu am citit nicio carte din această serie, dar o trec pe listă. Mulțumim de recenzie.

      Ștergere
  5. Imi place propunerea ta de carte, o trec pe lista!

    RăspundețiȘtergere
  6. Desi nu e genul meu preferat, m0a prins recenzia ta. Poate poate ne vom intalni in vacanta viitoare!

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitari pentru recenzie! Imi place, ar fi prima carte de acest gen. Sper sa ajunga in biblioteca mea curand. Esti norocoasa ca ai reusit sa iti faci timp.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am vazut ca ai aratat cartea si in vlog si chiar eram curioasa de ea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cat de faina pare cartea asta. Chiar e pe placul meu. La urmatoarea comanda, mi-o iau si eu.

    RăspundețiȘtergere
  10. Poate cand va fi a mea copila de citit carti, atunci o voi pune in biblioteca, insa pana atunci, nu cred ca m-ar prinde.

    RăspundețiȘtergere
  11. N-am mai auzit de libmag, ma duc sa vad cu ce ne incanta de sarbatori. :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Dupa recenzia ta cartea autoarei Alexandra Bracken pare pentru copii, dar nu m-as da inapoi deloc s-o citesc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  13. Dupa ce am citit recenzia ta, pot sa spun ca pare o carte interesanta chiar daca nu e tocmai fenul meu

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu am citit cartea, in schimb mi-a placut mult recenzia.

    RăspundețiȘtergere
  15. Din recenzia ta pare o carte care mi-ar fi pe plac.

    RăspundețiȘtergere