Cartea de pe noptiera: Cele treisprezece motive - Jay Asher


Buna dragilor,

Astazi va voi prezenta ultima carte citita, de pe Libris. Tot uitandu-ma pe site, am vazut in categoria beletristica aceasta carte si mi s-a parut ceva cunoscut, insa nu puteam sa-mi amintesc ce era. Clar, de citit n-am citit-o, ca asta imi aminteam cu siguranta, asa ca mi-am mai scormonit in materia cenusie si mi-am adus aminte ca sotul meu se uita la un serial cu acelasi nume si ca era destul de interesant, din cateva secvente pe care am apucat si eu sa le vad. In plus, am mai citit inca o carte scrisa de acest autor, asa ca stiam deja cum scrie.



Cartea prezinta povestea unei adolescente pe care ei din jur au pus-o psihic la pamant. Este un roman despre scoala, adolcescenta si toata drama care apare inevitabil in jurul acestei varste, insa cu un foarte mare semn de alarma, si este o carte atat pentru cei tineri, cat si pentru adulti.

Dupa ce se intoarce de la scoala, Clay Jensen gaseste pe veranda un pachet cu numele lui pe el, fara alte detalii. Curios, il deschide si gaseste in el 7 casete audio, fiecare din ele numerotate de la 1 la 13. Nestiind despre ce este vorba, introduce in casetofon prima caseta si aude cu stupoare vocea lui Hannah Baker, o colega de scoala care s-a sinucis in urma cu cateva saptamani. Lucrurile sunt clare si regulile si mai clare: daca a primit aceasta cutie, inseamna ca este si el unul din motivele care a indemnat-o sa isi puna capat zilelor, iar ce trebuia sa faca acum era sa asculte casetele si apoi sa le trimita mai departe persoanei de dupa el. Desi nu intelege ce implicatie are el, decide sa asculte casetele si afla ca harta pe care a gasit-o nu de mult in dulapul de la scoala, inainte de tragicul eveniment, are fixata puncte de reper pentru a intelege mai bine totul.

Aflam astfel ca totul a inceput de la cateva sarutari copilaresti, primele din viata lui Hannah, dar care au degenerat in zvonuri ca ar fi fost mai mult decat atat. Urmatorul pas a fost o un clasament facut la scoala, desemnand cele mai atractive si mai neatractive fete, care a starnit rivalitati intre prietene si a degenerat in comportanete deplatata facute de persoanele de gen masculin. A urmat tradarile prietenelor, caracterul infect al persoanelor din jurul ei, poze indecente facute publice. In tot acest timp, Hannah deja isi planuia viitorul si avea toate simptomele unei persoane care deja avea ganduri negre, insa nimeni nu era destul de atent sa observe. Cel mai dureros a fost ca, nici atunci cand a cerut ajutor nu l-a primit.

Finalul cartii este, la fel ca si toata cartea in sine, crunt si dureros. Desi poate veti spune ca nu ati putea citi o carte cu asemenea subiect, ar trebui totusi sa o faceti. O recomand mai ales adolescentilor, nu ca pe un exemplu ca sinuciderea este o scapare, ci ca pe o intelegere a fenomenului de bullying si de a intelege ca orice actiune, orice vorba si orice rautate gratuita are consecinte.

Cartea "Cele treisprezece motive" o gasiti pe Libris, acum cu 30 % reducere, asa ca puteti sa va bucurati de oferta. Nu uitati de #RespectYourself, campanie promovata de Libris, prin care va indruma sa va oferiti timp de lectura!

Voi ati citit aceasta carte?

Kiss Kiss.

Share:

16 comentarii

  1. Prima data am vazut serialul bazat pe aceasta carte, iar apoi am ajuns si la ea. Si eu tot pentru acelasi scop as recomanda-o adolescentilor, sa realizeze ca bullying-ul poate dauna extrem de mult.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am vazut serialul,dar din recenzia cartii tale parca m-as uita si clar as citi si cartea

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu prima ocazie am să caut și eu cartea ca să o citesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am citit-o dar cred ca ar trebui sa o citesc ca sa ma pregatesc pentru adolescenta fiului meu, fiindca acum in scoli fenomenul de bullyng e cu adevarat o problema.

    RăspundețiȘtergere
  5. O carte pe care trebuie si eu sa o citesc pentru ca in curand fetita ajunge la adolescenta si vreau sa-i fiu aproape.

    RăspundețiȘtergere
  6. WOW! Au asa de multe reduceri la Libris!!!
    Nici nu stiu la care sa ma opresc!
    Ador Libris!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Jay Asher scrie tare frumos, chiar asteptam încă o carte scrisă de ea. O pun pe listă.

    RăspundețiȘtergere
  8. Caut si eu serialul pe Netflix ca sa-mi fac o idee si apoi daca ma atrage o sa urmeze si cartea.

    RăspundețiȘtergere
  9. nu am mai citit nimic cu acest subiect, este interesant mai ales ca se manifesta de la varste tot mai fragede!

    RăspundețiȘtergere
  10. Imi plac tare mult cartile de acest gen si consider ca sunt exact pe genul meu

    RăspundețiȘtergere
  11. N-am citit cartea, dar probabil o voi parcurge si eu pentru a inteelge adolescentii din ziua de azi...avand in vedere ca Jasmine se apropie de adolescenta...

    RăspundețiȘtergere
  12. Pare foarte interesanta cartea si mai ales, de actualitate. Am sa ma interesez si eu de ea si de serial ��

    RăspundețiȘtergere
  13. Am auzit atat de multe pareri despre carte si serial caci inca ma mira faptul ca nu am citit/vizionat ce trebuie!! M-ai convins sa imi iau si eu cartea! 😘😘

    RăspundețiȘtergere
  14. E pe lista mea de mult timp cartea asta. Sper sa reusesc sa o citesc cat mai repede.

    RăspundețiȘtergere
  15. Mmm...am citit-o, sa stii. Si mi-a placut ideea in sine. Ce nu mi-a placut a fost lalaiala de pe langa

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu am citit cartea, insa am vazut serialul! Subiectul mi se pare foarte actual si sunt de parere ca ar trebui tratat cu mai multa implicare si seriozitate!

    RăspundețiȘtergere