Colectarea selectiva. Voi o faceti?

Buna dragilor,

Astazi vin in fata voastra cu o tema mai diferita, insa de actualitate si destul de importanta pentru mediul in care traim, si anume colectarea selectiva. V-am mai zis de multe ori pana acum ca traiesc intr-un orasel mai mic din judetul Suceava, si aici la noi lucrurile par sa ajunga mai greu. O fi de vina infrastructura - avem niste gropi in asfalt de toata minunatia, o fi de vina vremea mai rece (winter is coming), cert e ca a ajuns, intr-un final, si la noi colectarea selectiva a deseurilor menajere.

Stand la casa, deseurile menajere le adunam pubela de gunoi, in saci menajeri, si in fiecare zi de marti, scoatem acei saci la poarta, pentru a fi ridicati de firma care se ocupa cu astfel de activitati. Mare ne-a fost supriza intr-o zi de marti, cand un lucrator de la aceasta firma ne-a spus ca de acum inainte, reziduurile menajere se vor colecta selectiv. Asta inseamna ca vom avea mai multe pungi pentru deseuri, impartite pe categorii, in functie de ce punem in ele. Vom avea separat plastic si metal, sticla, hartie, dar si fractia umeda - deseuri menajere de tip resturi de mancare, etc.

Initial, ni s-a parut destul de dificil. Noi deja am inceput sa facem demersuri in directia zero waste -  sa nu mai producem atat de mult gunoi menajer, sa reducem cantitatea de plastic folosit si sa folosim produse trainice in locul celor de unica folosinta. Problema era insa acum cu depozitatea deseurilor selectate pana la ridicarea lor. Pana atunci, puneam totul in pubela din plastic, insa de acum trebuia sa gasim o varianta optima pentru a depozita mai multe tipuri de deseuri.


Solutia a fost sa apelam la europubele, diferentiate pe culori in functie de ce vor contine. Le-am gasit online, si am ales galbene pentru plastic si metal (PET-uri, ambalaje din plastic, dopuri, doze de aluminiu, caserole de unica folosinta), si albastre pentru hartie si carton, ambalaje de la sucuri si lactate. Am ramas cu aceeasi pubela neagra pentru resturile alimentare, pentru a nu mai complica lucrurile.

Ne-a luat foarte putin sa ne obisnuim cu noua organizare, si acum totul vine parca de la sine. In plus, simtim ca facem ceva bun atat pentru mediul inconjurator si pentru natura, cat si pentru copiii si urmasii nostri. Voi colectati selectiv? V-a fost greu sa faceti acest pas?

Kiss Kiss.

Share:

0 comentarii