Cupa menstruala - ce este, cum functioneaza si cum sa alegi cea mai buna varianta pentru tine

 Buna dragilor, 

Inca de cand a aparut pe piata si am aflat despre cupa menstruala, mi-am dorit sa o incerc. Cu toate astea, am tot evitat acest moment, si dupa multe cercetari si informatii din mediul online, mi-am dat seama ca doar frica de necunoscut ma tinea departe de ea, asa ca am decis sa ii dau o sansa.

O femeie are, in medie, aproximativ 450 de menstruatii in decursul vietii. Asta inseamna, tot in medie, mai mult de 2100 de zile, adica aproximativ 6 ani. Calculand un minim de 5 produse pe zi pentru mestruatie folosite in aceasta perioada, ajungem la fabuloasa suma de 10.000 de produse pentru perioada menstruala. Care ajung in mediul inconjurator si au nevoie de sute de ani pentru a se dezintegra, fiindca variantele clasice de produse menstruale nu sunt reciclabile. Si tinand cont ca in fiecare zi, aproximativ 300 de milioane de femei folosesc astfel de produse, ajungem la o suma colosala.

Acesta a fost unul din cele doua motive pentru care am dorit sa incerc cupa menstruala, considerand ca pot face un bine atat mediului inconjurator, cat si mie. De asemenea, cupa mentruala este cel mai sigur produs de folosit in perioada menstruala. Fiind facut din silicon medicinal, se evita astfel iritatiile si chiar socul toxic, efecte secundare pe care produsele clasie le au. In plus, desi initial pretul platit este mai mare - aproximativ 100 de lei, dar acesti bani se amortizeaza practic in primele 6-8 luni de utilizare, iar durata de viata a unei cupe menstruale este de aproximativ 10 ani, asta facut o utilizare lunara sa fie echivalenta cu mult sub 1 leu.

Trebuie sa tineti cont de cateva aspecte foarte importante - cupa se sterilizeaza inainte de utilizare - 10 minute in apa fierbinte, si apoi se clateste sau se curata cu un sapun neutru si poate fi folosita. Teoretic, exista o masura pentru fiecare - aveti aici un tabel despre cum sa va gasiti masura potrivita. Chair daca eu nu am bifat toate cerintele de acolo, tind sa cred ca am facut o alegere buna. De asemenea, desi se recomanda a se folosi 8-12 ore, eu am ales sa o golesc la 4-6 ore maxim, simtindu-ma mult mai ok cu aceasta varianta.




De acum vine partea interesanta - cum se introduce in vagin, pentru a capta corect sangele menstrual. O data cu achizitia, veti primi si instructiuni de utilizare, inclusiv diferite variante de pliere a cupei pentru a putea fi introdusa cu usurinta, dar este plin internetul de videoclipuri intructive, daca va este mai usor asa. Eu am incercat mai multe variante, dar prima din cele de mai jos este cea mai potrivita. 






Si "extragerea" este la fel de importanta, si recomand cu siguranta multa relaxare pentru acest moment. Primele dati vi se va parea mai dificil, dar dupa cateva incercari o sa vedeti ca totul va deveni mai usor.

Daca, din varii motive, cupa mentruala nu vi se pare alegerea perfecta pentru voi, puteti oricand sa va orientati catre discul mentrual, chilotii menstruali sau absorbantele reutilizabile, acestea fiind alte solutii mai sigure pentru sanatatea noastra si a mediului inconjurator.

Voi ati incercat cupa menstruala?


Share:

1 comentarii

  1. Sa o incerc, m-as simti tentata, dar mi se pare dificil de manevrat si nu stiu daca m-as descurca sa pun si sa golesc cupa asta menstruala fara sa ma enervez.

    RăspundețiȘtergere