Cartea de pe noptiera #53 - Floare-de-Zapada si evantaiul secret


Buna fetelor,

E bine sa revin pe blog, dupa o pauza de aproape 3 saptamani, din cauza lipsei de internet. Cat de curand o sa va zic ce am facut in aceasta pauza, dar pana atunci vreau sa va vorbesc de o carte citita, care astepta de mult sa vada lumina blogului. Cartea se numeste Floare-de-Zapada si evantaiul secret si este a doua carte scrisa de Lisa See, care a intrat in biblioteca mea. Si cum prima carte, despre care v-am povestit aici, mi-a placut foarte mult, am zis sa ii dau o sansa si acesteia, si nu m-a dezamagit.




Actiunea acestei carti are loc in China Antica, cand obiceiul legarii picioarelor era in plina floare, si este povestita de Floare-de-Crin, ajunsa acum la batranete. A fost o carte fascinanta, care m-a tinut cu sufletul la gura, m-a invatat o multime de lucruri noi si m-a facut sa apreciez mai mult cultura noastra.

Floare-de-Crin este o fetita nascuta intr-o familie simpla de chinezi. Chiar daca are doar cativa ani, a inteles deja ca, in traditia chineza, fetele sunt considerate nefolositoare pana la casatorie, iar dupa casatorie, devin pretuite doar daca nasc baieti. Si pentru a putea sa se casatoreasca, o fata trebuie sa aiba, pe langa cunostintele de gospodarie, picioarele legate, lucru foarte atractiv pentru un barbat. Cu toate ca familia fetei era saraca, petitoarea satului, Madam Wang, ii propune un legamant sfant - laotong, intre fata lor si o alta fata nascuta in  aceeas perioada, cu toate ca cea din urma pare sa vina dintr-o famile superioara.

Cele doua fete cresc traind aproape tot timpul impreuna, pregatindu-se pentru casatorie, invand toate randuielile din gospodarie si scrierea secreta in Nu Shu. Toate evenimentele importante din viata fetelor sunt scrise de catre acestea in evantaiul lor secret, in aceeasi scriere secreta.

Insa chiar daca nu au pornit in viata pe picior de egalitate, Floare-de-Crin ajunge sotia unui om important  din societate, iar Floare-de-Zapada ajunge sotia unui macelar, om neprivit cu ochi buni de societate datorita slujbei sale. Legatura dintre cele doua femei continua, fiecare trecand prin viata cu bune, cu rele, fiind nevoite sa ingroape persoane dragi si sa lupte pentru supravetuire. Insa diferentele sociale dintre cele doua femei ajung sa fie prea mari, iar relatia dintre ele se slabeste.

Vor reusi oare sa onoreze pana la final legamantul de laotong facut? Va las pe voi sa descoperiti, ca de obicei. Cartea o gasiti pe Libris, la pret bun si cu transport gratuit, daca aveti comenzi de peste 30 de lei.

Voi ce carte ati citit in ultima vreme?

Kiss Kiss.

Share:

31 comentarii

  1. Cu siguranta mi-ar placea sa citesc cartea. Tocmai comandasem la o alta editura Fetele din Shanghai scrisa tot de Lisa See dar se pare ca s-a incheiat colaborarea asa ca ma voi reorienta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am citit "Războiul bătrânilor" de John Scalzi, un SF. Am început-o pe la 10 şi am terminat-o! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesanta cartea , imi plac povestile astea adevarate despre cultura .Eu momentan citesc evanghelia dupa Lucifer si pana in momentul de fata nu prea ma dat pe spate

    RăspundețiȘtergere
  4. Fain subiect, dar as prefera ca film sa fie, de carte nu stiu daca as avea rabdare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Îmi place recenzia și m-ai făcut foarte curioasă să descopăr finalul. Pare o carte bună de citit alături de o limonadă, în răcoarea serii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu am mai auzit de aceasta carte, dar citind recenzia ta parca ma atrage. Imi plac mult lecturile de acest gen, o voi adauga in wishlist

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte misto ideea cartii. Mai ales ca, pe langa actiunea care te tine in priza, mi se pare super fain sa descoperi mai multe despre cultura chineza. :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Pare chiar interesanta, sunt destul de interesata de cultura lor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Captivant subiect. Chinezii au felurite obiceiuri greu de înteles pentru noi! De curând am citit Suad-Arsă de vie - o carte document, despre "nenororicea de a te fi nascut femeie"!

    RăspundețiȘtergere
  10. M-am uitat si eu la cartea aceasta si citind recenzia ta, chiar mi se pare interesanta. O notez in agenda... Doamne cate carti am notate :)))

    RăspundețiȘtergere
  11. daca este despre prietenie si povesti de viata, atunci da, este si pentru mine aceasta carte.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce-mi plac numele Floare-de-Crin si Floare-de-Zapada, te binedispun numai la citirea lor si sunt de bun augur pentru carte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa par. Mi se pare ca au si substrat numele lor, dar o sa descoperi in carte.

      Ștergere
  13. Interesanta povestea. Eu nu am mai citit nimic decand am terminat Fata din Broklin.

    RăspundețiȘtergere
  14. Mi-a plăcut foarte mult cartea, m-a fascinat și m-a îngrozit povestea legării picioarelor (ai văzut și poză cum arată? nu știu ce li se putea părea atrăgător la așa ceva). A fost prima carte citită de mine a autoarei, apoi am citit și Fetele din Shangai, mi-a plăcut de asemenea, dar tot asta rămâne favorita mea. Acum e la rând Visul lui Joy. :D
    În prezent citesc o carte a cărei ecranizări am văzut-o mai de mult și cred că va fi prima oară când o să afirm că filmul e mai bun.

    RăspundețiȘtergere
  15. Am citit mai multe carti scrise de Lisa See si mi-au placut mult, dar uite ca pe aceasta nu am apucat sa o citesc, desi o am in engleza. Bine ca mi-ai adus aminte de ea pentru ca o voi cauta pe kindle.

    RăspundețiȘtergere