Cartea de pe noptiera #45 - Zeita Orezului - Rani Manicka


Buna fetelor,

Hop si eu cu lectura de joi fix vineri. Am terminat cartea aseara, dar datorita schimbarilor de la job, in ultimele zile la ora maxim 10 PM eram in lumea viselor deja, deci intelegeti de ce s-a intarziat cu postarea. Sa revenim insa la carte.

In ultima vreme, din categoria carti de beletristica, au inceput sa ma atraga cartile mai diferite. Nu zic nu, imi plac la fel de mult cartile politiste si cele de dragoste, dar incep sa ma indrept si catre cartile din alte culturi. Pentru astazi am o carte speciala, inspirata din fapte reale si ea.





La varsta de doar 14 ani, Lakshmi devina mireasa-copil, fiind casatorita de catre mama sa cu un barbat cu mult mai in varsta decat ea, Ayan. Fata este nevoita sa isi lase mama in Ceylon si sa se mute in Malaysia, cu sotul ei. Ajunsa acolo, descopera ca bogatia pentru care mama ei a fost vrajita sa-si marite fiica nu exista, dar asta nu a oprit-o sa ia viata in maini la asemenea varsta frageda. Pentru a putea supravietui, Lakshmi incepe sa lucreze neincetat, sa puna casa la punct si sa aiba grija de cei sase copii, care apar in viata ei unul dupa altul, in decurs de 5 ani. Nu peste mult timp, tara este lovita de razboi, si intra sub ocupatie japoneza.  Chiar daca pierd aproape tot ce au agonisit pana atunci - slujba sotului, lucrurile din casa, mancarea si si traiul decent, cea mai mare pierdere a familiei este Mohini, prima fata a lui Lakshmi, rapita de soldatii japonezi. Cand aceasta moare, toata familia este data peste cap. Mama, de durere, refuza sa o jeleasca cum se cuvine, tatal simte ca nu mai are motive de a trai, Lakshmnan, fratelei ei geaman, se simte vinovat pentru moartea ei, ceilalti copii se simt debusolati.

Povestea continua din puctul de vedere a fiecarui membru al familiei, dar si a urmasilor acestora, fiecare incercand sa-si traiasca viata in mod normal. Apar insa superstitii, mituri, povesti de dragoste si ura, inselaciuni si cai gresite, care se intretaie cu destinul fiecarui personaj. Chiar daca aceasta carte este cartea de debut a scriitoarei Rani Manicka, este plina cu de toate. Are in ea o cultura uluitoare, ne arata obiceiuri si superstitii, putin ocult, gastronomie. Ne invata ca familia conteaza, ca dragostea primeaza si cat de important este sa pretuim ceea ce avem.

Chiar daca nu este o poveste de dragoste, cu un happy ending, si niciun thriller care sa ne tina in suspans pentru aflarea criminalului, aceasta carte tine cititorul cu sufletul la gura. Il face sa deschida o usa catre o lume fabuloasa, in care sa traga cu urechea si sa priveasca prin gaura cheii, pentru a afla secrete ascunse.  Daca vreti sa le aflati si voi si sa descoperiti cultura indiana, va invit la lectura, cartea  Zeita Orezului avand acum si o reducere de 35%.

Haideti sa vedem cine a mai citit saptamana aceasta:

1. Gabi - http://paginidezisinoapte.ro/
2. Diana - http://cherryqueendee.blogspot.ro/

Voi ce carte ati citit in ultima saptamana?

Kiss Kiss.


Share:

61 comentarii

  1. Mi-ar placea sa o citesc, este genul de carte care te prinde...Eu citesc acum Multumesc pt amintiri, Cecelia Ahern...este super!

    RăspundețiȘtergere
  2. Abia astept sa ajunga si cele doua carti comandate de mine. Pare foarte interesanta cartea asta, data viitoare o voi cumpara si eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu abia am început o carte, Rico şi Oskar îi zice. E amuzantă din ce am am apucat să parcurg, sigur continuă pe acelaşi ton.

    Pare captivantă cartea ta cu japoneza...

    RăspundețiȘtergere
  4. De data asta am luat P.S Te iubesc si Gargui :) Sa vedem cum imi par, eram invatata cu Pisicile razboinice :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. In ultima saptamana nu prea am avut timp de citit. Nu stiam nimic despre aceasta carte si imi surade ideea de a afla cultura altora. Fiecare are propriile obiceiuri si ma bucur sa vad ca si la ei familia este pe primul plan. Trebuie sa o citesc neaparat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca o sa iti placa! Eu am profitat de orice minut liber sa citesc, am citit si in maxi.

      Ștergere
  6. Frumoasa recenzie! Felicitari! Imi place cartea, o cumpar!

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu am pe wishlist mai multe carti, dar nici una de genul acesta. Nu mai am rabdare sa citesc, fiindca toate par la fel. Cel putin mie imi par la fel. Asa ca sunt mereu indecisa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta o sa fie total diferita, tocmai de asta ma indrept si eu catre altfel de carti!

      Ștergere
  8. Foarte interesanta cartea. Eu nu am reusit sa gasesc un ragaz sa citesc saptamana aceasta. Am inceput de ceva timp Sense and Sensibility de Jane Austen dar nu am terminat-o, de obicei citeam in metrou dar nu am mai circulat cu metroul in ultimul timp :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am citit in maxi, la dus. Am zis ca citesc si la intors, dar era deja noapte si nenea soferu` a inchis lumina :(

      Ștergere
  9. ce dragut arata coperta, chiar te atrage, cred ca mi-ar placea cartea!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ah, trebuie neaparat sa citesc si eu aceasta carte. Imi place mult felul in care ai prezentat-o si ma atrage tocmai pentru ca pare a fi diferita fata de cele pe care le-am citit in ultima vreme.
    O fi semn faptul ca pasii ma tot poarta spre Asia? Am citit Shantaram, a carui actiune se desfasoara preponderent in India, acum citesc Totemul lupului, cu actiunea in Mongolia... :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Îmi plac cărțile care spun o poveste sau chiar mai multe inspirate din realitate. Poate o voi citi și eu.

    RăspundețiȘtergere
  12. Intr-un fel sunt curioasa sa aflu mai multe, dar nu imi plac deloc cartile fara happy end. /sunt destule povesti triste la stiri, nu vreau sa citesc eu mai multe despre ele. In carti vreau sa fie totul "bine".

    RăspundețiȘtergere
  13. Pare interesanta aceasta carte, insa prea multa drama e acolo, parca.

    RăspundețiȘtergere
  14. Sa stii ca am vazut-o si eu pe site, mi-a placut titlul si apoi citind recenzia ta, m-ai facut curioasa. Am terminat Clubul Iubitoarelor de ciocolata, trebuie sa ii fac recenzia si am inceput Maine de G.Musso

    RăspundețiȘtergere
  15. Si coperta arata super. Chiar as vrea sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  16. Mereu m-a fascinat cultura asta asiatică, fiind și un mare fan al culturii japoneze. Mi-ai stârnit interesul cu cartea asta! Mersi pentru sugestie! :D

    RăspundețiȘtergere
  17. nici n-am auzit de cartea asta. Eu acum citesc ”eu sunt femeie”, primita cadou de la o colega bloggerita.

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu am văzut pe la prieteni aceasta carte, acum e prima data dar e destul de interesanta.

    RăspundețiȘtergere
  19. Pare interesanta cartea asta. Eu acum citesc Umbra muntelui si e captivanta dea dreptul.

    RăspundețiȘtergere
  20. Habar nu aveam de aceasta carte. Super interesata
    Cosmin

    RăspundețiȘtergere
  21. Cea mai recenta carte citita este Usa de Magda Szabo, acum citesc Fetele din Shanghai de Lisa See. Pare interesanta si cartea descrisa de tine.

    RăspundețiȘtergere
  22. Pare foarte interesanta cartea, cred ca o voi citi si eu.

    RăspundețiȘtergere
  23. Interesanta carte :) In ultimul timp nu am prea avut timp de citit, dar am inceput cartea Coco Chanel si abia astept sa aflu toata povestea.

    RăspundețiȘtergere
  24. Eu in ultima vreme am citit doar carti care ma poarta pe meleaguri indepartate. Am citit una cu actiune in Tunisia, apoi Memoriile unei Gheise, in Japonia, iar acum ma plimb putin prin China :D Clar pun pe wishlist Zeita Orezului, multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  25. Din ce citesc eu la tine, are ceva din Nojoud, din Memoriile unei gheise si din Cel care ma asteapta...
    As vrea sa o citesc! :)

    RăspundețiȘtergere
  26. O saga malaysiana care se intinde pe durata a patru generatii nu poate fi decat captivanta,

    RăspundețiȘtergere
  27. Pare foarte interesanta si coperta chiar e foarte draguta! Eu in ultima saptamana am tot citit din cartea "The golden rules of Blogging", pe care am primit-o de la o buna prietena de-a mea. Mai am cateva pagini si trebuie sa imi gasesc alta :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa caut si eu cartea ta, cu siguranta as avea nevoie de sfaturi in aceasta privinta.

      Ștergere
  28. Nu este genul meu dar pare interesanta , o sa o am in vedere la urmatoarea comanda de carti :)

    RăspundețiȘtergere
  29. Dau de ceva timp tarcoale cartilor de acest gen. Cred ca voi cumpara in curand si -Zeita Orezului-.

    RăspundețiȘtergere