Cartea de pe noptiera #39 - Gargui - Andrew Davidson


Buna fetelor,

Am avut o mica pauza la aceasta postare pe blog, dar astazi vin cu o carte pe care tocmai am terminat-o de citit. Da, stiu, in mod normal povestesc despre carti joi, dar am decis sa va spun astazi parerile mele, la cald.



Cartea aceasta m-a atras in primul rand datorita copertii. Citind si putin descrierea sa si fiind si o carte debut, chiar m-a incantat, asa ca a fost prima carte de la Editura All care a ajuns la mine.

Cartea este scrisa la persoana I, si recunosc ca de multe ori m-am intrebat daca autorul este acelasi cu personajul principal, mai ales ca naratorului nu ii este atribuit niciun nume. In plus, sunt cateva cuvinte care se pot incadra cu succes la "limbaj licentios" pentru unele persoane, dar care pe mine nu m-au facut sa las cartea din mana sau sa ma simt jignita citindu-le. Consider ca fac parte din unicitatea cartii, si va zic ca nu abunda. In plus, aceasta carte este plina de invataturi, si ne face sa privim peste aspectul fizic, si sa intelegem ca exista dragoste care nu se rezuma doar la nopti fierbinti de pasiune.

Personajul principal este un actor de filme porno, un barbat atragator si dotat, dupa care femeile intorc capul pe strada. Traieste viata la maxim, si din aceasta viata nu lipsesc drogurile si bautura, pe langa celelalte vicii. In Vinerea Mare, conducand masina cu viteza, sub influenta drogurilor si alcoolului, are un accident cu masina, care se rastoarna intr-o prapastie si apoi ia foc.

Scapa cu viata, dar plateste un pret foarte mare pentru acest dar: isi pierde aspectul placut, isi pierde jobul, isi pierde afacerea, isi pierde virilitatea, isi pierde prietenii. Si isi pierde dorinta de viata. Chiar daca personalul din spital il incurajeaza mereu si ii spun ca exista viata si pentru cei arsi, el viseaza la momentul in care va iesi din spital si va pune capat mizeriei de viata pe care o are.

Totul se schimba in mometul in care in salonul lui intra Marianne Engel, o femeie foarte misterioasa. Sculptorita de gargui, aceasta ii spune naratorului ca ei se cunosc de mult timp, din Germania secolului XIV, si nu este prima data, ci a treia oara cand a ars pentru ea. Chiar daca la inceput o priveste ca pe o schizofrenica, devine incantat de prezenta ei si de povestile pe care le zice, si in momentul in care poate parasi parul spitalului, decide sa ii asculte dorinta acesteia si sa se mute cu ea.

Chiar daca Marianne ar trebui sa aiba grija de el, frenezia cu care sculpteaza o indeparteaza de barbat, si ajunge sa devina ea responsabilitatea lui, ajuns intre timp dependent de morfina. Speriat de un posibil colaps al femeii, incearca sa o mai potoleasca, dar ea ii zice ca a auzit cuvantul lui Dumnezeu si mai are de oferit 27 de inimi statuielor sale, dupa care va muri. Intre crizele de munca acerba, femeia ii povesteste viata lor anterioara, cat si alte povesti, care spre finalul cartii se leaga intre ele.

Timpul trece cu repeziciune, iar ultima sculptura este gata. Ce se va intampla oare cu cei doi? Va reusi dragistea dintre ei, atat cea veche de 700 de ani, cat si cea care se naste acum, sa ii salveze? Va las pe voi sa descoperiti, ca de obicei. Cartea o gasiti aici, la un pret foarte bun, cu reducere de 50%.

Voi ati citit aceasta carte?

Kiss Kiss.


Share:

34 comentarii

  1. Nu, nu am citit-o. Pare interesanta, dar trista? Nu as vrea sa ma intristez.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca mi-ar placea sa o citesc...as vrea sa ii aflu finalul, sper ca este happy

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant acest subiect. Pe mine ma intereseaza subiectele care au legatura cu "vietile anterioare" cele karmice, care fac referire la trecut. Totusi e destul de dura actiunea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Trista...dar ma bate gandul s-o cumpar, totusi...

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu, dar e posibil sa ajung la ea. Imi cam plac povestile strise la persoana intai.

    RăspundețiȘtergere
  6. Minunata recenzie. Nu auzisem de aceasta carte. Ca idee, nu am citit niciodata vreo carte care sa aiba un limbaj nedelicat... Ma intreb cum as reactiona

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu am citit-o si nici nu am auzit de ea. Povestea mi se pare tristuta...

    RăspundețiȘtergere
  8. n-am vazut-o pana acum, dar subiectul ma atrage. treaba asta cu a n-a viata e destul de interesanta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Si eu am citit-o, am o recenzie mai veche undeva pe blog, mi-a placut destul de mult povestea in sine, foarte originala, dar peste limbajul vulgar nu am putut sa trec prea usor si nu pentru ca as fi eu vreo pudica, ci pentru ca mi s-a parut total nepotrivit in context, divizand pur si simplu firul actiunii. E posibil ca si traducerea sa fie de vina, in engleza poate suna altfel...
    Pupici!! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Imi place si nu imi place... greu de ales. PRea multe povesti triste pana ajung la un final cat de cat acceptavbil. Adica nu stiu sigur, asta banuiesc din recenzia ta. Pana la urma nu cred ca o sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  11. As fi curioasa sa o citesc macar pentru finalul ei ...

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu am citit cartea, dar descrierea ta o face foarte atragatoare. Imi plac cartile inconjurate de mister. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  13. Interesant scenariul... Tot nu as avea rabdare sa o citesc insa :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu am citit cartea, dar m-ai facut curioasa! Imi place cartile de acest gen. O voi cauta si eu!

    RăspundețiȘtergere