La ce mai viseaza Claudia # 134 - Reinvent Yourself - Part II - Zero Waste


Buna fetelor,

Dupa cum va spuneam duminica trecuta, am pornit o mini serie intitulata Reinvent Yourself. Duminica trecuta am vorbit despre decluttering, golirea casei de produsele in exces, care incarca foarte mult si care nu aduc niciun beneficiu. Astazi am in plan sa va prezint a doua parte a acestui proces personal, si anume Zero Waste.


Zero Waste este o filozofie care incurajeaza reducerea totala a deseurilor produse de om, traiul fara risipa. Aceasta cale se poate urma prin reciclare si reutilizare. Implementat prima oara in 1970, acest sistem ofera o modalitate foarte buna de a economisi bani, de a face planeta un loc mai bun, eliminand pe cat posibil poluarea.

Youtube-ul este plin de acest tip de videoclipuri, iar ideile si rezultatele prezentate acolo te lasa cu gura deschisa. Ca de exemplu, o tipa prezenta un borcan de sticla de aprox. 600 grame, in care adunase tot gunoiul nereciclabil produs in 2 ani.

Cum implementez eu acest proiect (nu vreau extrem, dar sunt chestii pe care le fac si ma bucur):
1. Nu cumpar sacose de plastic pentru cumparaturi - si asta de foarte mult timp. Prefer sa am in geanta una sau doua sacose textile, din cele de cumparaturi, care se impaturesc si se pun in husa, ocupand un loc foarte mic, de maxim 10x7 cm. Le prefer mereu celor de plastic, care nu sunt deloc rezistente si o singura tura de cumparaturi le face practic inutilizabile.
2. Ma feresc de paharele de plastic - acasa nu am niciun pahar de plastic, iar la munca mi-am adus cateva cani, in care imi fac ceai si cafea. Le spal dupa fiecare utilizare, si nu folosesc cel putin 3-4 pahare de plastic in fiecare zi. De asemenea, prin acest mod nu se schimba gustul cafelei sau a ceaiului.
3. Fac economie la utilitati - de cand au aparut pe piata noastra, am schimbat toate becurile din casa cu becuri economice. Sunt mult mai rezistente, nu se strica dupa jumatate de an de la punerea in functiune si cel mai important aspect reduc consumul de energie electrica. De asemenea, nu fac risipa de apa, inchid apa daca nu o folosesc si nu las apa sa curga cat ma spal pe dinti. Nu las becurile sa arda daca nu stau in camera, si nici nu ma uit la TV cu becul deschis.

Filozofia in sine este mult mai complexa, dar eu ma bucur ca fac ceva pentru o planeta mai curata.

Voi implementati reducerea de risipa in viata de zi cu zi?

Kiss Kiss si o saptamana frumoasa!

Share:

22 comentarii

  1. Nici eu nu sunt adepta plasticului desi recunosc - nu am mereu cu mine o sacosica si sunt nevoita sa mai cumpar cateodata. Paharele de plastic nu le suport! Becurile - am un sot ecologist convins. Nu stau cu ele aprinse decat atunci cand e nevoie. Toate becurile sunt eco. TV-ul sta destul de mult pornit, ca sa se auda ceva pe fundal. Cel mic il porneste singur, iar cand iesim din casa tot el il opreste. A deevenit o rutina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cu televizorul nu prea am contact :D Dar laptopul il inchid daca nu stau la el.

      Ștergere
  2. Nici eu nu cumpar pahare si pungi de plastic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu mai cumpar pahare de plastic pentru zilele onomastice ale baietelului meu, dar in rest prefer canile. Treaba cu becurile trebuie sa o implementez si eu dar o tot aman. Imi place proiectul asta de Reinvent Yourself si o sa-l aplic si eu. O sa revin pe site sa recitesc articolele si abia astept continuarea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca e de folos. La petreceri, apelez si eu la plastic sau la pahare de hartie.

      Ștergere
  4. Si eu prefer sa folosesc canile / paharele din sticla in loc de pahare de plastic, iar la capitolul becuri economice sunt in curs de implementare. Pungi de plastic mai cumpar, dar de obicei le reutilizez sau le folosesc pe post de saci de gunoi, n-am mai cumparat saci de gunoi din februarie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu necumparand pungi, ma simt nevoita sa apelez la pungile de gunoi. Mie imi plac becurile economice si din cauza ca nu imi obosesc ochii ca cele clasice!

      Ștergere
  5. Nu am auzit de conceptul acesta dar fara sa stiu de existenta lui tot ma preocupa reciclarea. Si chiar militez pentru asta prin postarile de pe blog.
    Si mi-ai dat o idee sa scriu si efectiv ce fac eu acasa pentru asta ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. sunt pro! adica vorba aia, doar am terminat protectia mediului, nu? :D acum sincer vorbind, stiu in ce impas se afla planeta si cum trage toata lumea de ea, deci macar minimul necesar il putem aplica oricare din noi. eu n-am treaba cu farfuriile/paharele/tacamurile de plastic, daca iau pachetul la munca in pungulite mici,de sandwich, ma intorc cu ele de minim 2 ori acasa si le refolosesc. asa si cu pungulitele de la piata, le pastrez si le reutilizez. pungi textile nu am, dar promit ca o sa ma orinetez spre ele. cat despre utilitati...motto-ul meu e mai putin timp la dus si mai mult timp pe intuneric :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bun motto-ul tau :))) Sacosele textile gasesti pe la magazinele chinezesti, si sunt tare practice!

      Ștergere
  7. sunt de acord cu tine. sacosele textile mi le fac singura din resturi de materiale...

    RăspundețiȘtergere
  8. Am mai vazut si eu un filmulet cu Zero Waste si nu stiu daca as fi capabila sa fac asa ceva si sa ma si tin de treaba. In schimb incerc sa am grija de planeta asa cum pot si cat pot. Cumpar pungi de plastic de la magazin, dar le refolosesc de cate ori se poate. Reciclez tot ce se poate recicla. Becurile nu stau aprinse aiurea prin casa, chiar daca sunt economice si consuma putin. Scot din priza tot ce nu folosesc. Laptopul nu sta toata ziua in priza, il bag la incarcat doar cand e gata bateria. Apa o folosesc in cantitati cat de mici posibile, atat cat am nevoie. Sunt convinsa ca sunt mult mai multe lucruri pe care as putea sa le fac, dar... eu ma bucur ca fac macar atat in momentul de fata si sper ca pe viitor sa reusesc sa fac si mai multe :-D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asa zic si eu! N-as putea face tot ce impune aceasta filizofie, dar cel putin face ceva in privinta asta!

      Ștergere
  9. Si eu folosesc becuri ecologice. Nu cumpar sacose de plastic, am o singura sacosa pe care o folosesc de fiecare data cand ma duc la cumparaturi. In general, daca nu am nevoie de ceva, nu cumpar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte buna ideea. Eu de obicei umblu in geanta cu sacosele, si de fiecare data le pun inapoi dupa ce le golesc.

      Ștergere
  10. eu n-am niciodata sacosa cand ma duc la cumparaturi si mereu ma trezesc cumparand pungi. Foarte adevarat ca sunt de unica folosinta. In schimb, pahare de plastic nu folosesc nici eu si becuri folosesc cu LED.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu tin sacosele in geanta. Mi se pare mai usor asa, si incerc sa nu uit sa le pun inapoi.

      Ștergere