Yoga pentru dureri de spate


Buna fetelor,

Efectele pe care practica yoga o are asupra corpului, mintii si a spiritului nostru sunt suficiente pentru a convinge pe aproape oricine sa isi doreasca sa incerce. Insa acum, doua studii importante dovedesc ceea ce multi au crezut si au experimentat de foarte mult timp, si anume ca yoga imbunatateste si amelioreaza durerile de spate cronice. Andreea Lada, instructor yoga si fondator al Scolii Iubirii, iti spune cum poti utiliza posturile de yoga pentru a scapa de durerile de spate.


Potrivit unui studiu, trei luni de cursuri de yoga au remediat durerile de spate in mod semnificativ. Chiar si un an mai tarziu, pacientii cu dureri de spate cronice care au participat la cursuri de yoga au admis ca resimt mai putina durere decat cei care nu au participat la cursuri. Studiul din Marea Britanie a fost realizat pe un esantion de 313 adulti cu dureri de spate cronice nespecifice - cu alte cuvinte, dureri de spate in curs de desfasurare, cu o cauza fizica cunoscuta.

La incheierea studiului, pacientii care au luat cursuri de yoga au fost capabili de a practica mai multe activitati cu un procent de 30 % fata de cei care au refuzat cursurile. In plus, acestia au raportat o scadere a durerii. 60% din participantii la cursurile respective au continuat sa practice yoga pe cont propriu.

In celalalt studiu, cel mai mare studiu din SUA privind yoga desfasurat pana in prezent, care a urmarit 228 adulti din sase orase diferite, s-a ajuns la concluzia ca yoga a imbunatatit functiile legate de spate. In urmatoarele 12 saptamani simptomele au fost diminuate si a fost redus necesarul de medicamente pentru durere, de asemenea.

„Este evident sa spunem ca yoga nu este doar despre asane sau anumite pozitii fizice. Yoga a devenit mai mult o forma de exercitiu in lumea occidentala. Cu toate acestea, cu ghidajul corespunzatoare din partea unui profesor, care iti poate aduce incet concentrarea catre respiratie si iti va da indicii pentru constientizarea pozitiilor, yoga este in final o alegere. Putem gasi nenumarate motive sa o practicam, in final oricare ar fi motivul vom planta seminte pentru sanatatea noastra. Durerea este intotdeauna un semnal de a ne indrepta atentia dincolo de partea fizica si psihosomatica a problemei. Dupa ce incepi sa asculti senzatiile propriului tau corp, incepe sa aiba loc vindecarea. Doar simplul act al ascultarii si al constientizarii poate actiona ca un catalizator pentru schimbare si vindecare”, explica Andreea Lada. Iata cateva moduri foarte bune de a atenua durerea de spate: practica cu atentie si vindeca cu intentie.

Cucereste-ti temerile (sau cel putin indreapta-ti atentia catre ele). Frica este una dintre cauzele durerilor de spate (mai ales din partea de jos a spatelui). Teama este asociata cu probleme ale chakrei radacina – muladhara chakra, care este in legatura cu instinctul de supravietuire, asa ca orice frica reprezinta o dizarmonie pe acest centru. Fie ca este vorba de nesigurantele personale, teama de a nu face destui bani sau chiar teama de esec, ea poate fi cauza durerilor de spate. Odata ce infrunti temerile din fata ta, iti vei da seama ca ele sunt creatii ale mintii care pot fi depasite prin cultivarea unei „coloane vertebrale”.

Proceseaza-ti emotiile. Durerile de spate reprezinta de obicei emotii reprimate din trecut. Odata ce esti capabil sa iti recunosti si sa iti procesezi emotiile, te apropii din ce in ce mai mult de vindecare. Una dintre cele mai bune modalitati de a face fata emotiilor dificile este de a le scrie. Scrisul ajuta la eliberarea lucrurilor care te deranjeaza, devenind astfel mai constient de gandurile si sentimentele tale. Este o modalitate de a te intelege mai bine si de a lucra cu tristetea, furia, vinovatia, frica, supararea si orice alte emotii despre care iti este adesea greu sa vorbesti cu ceilalti.

Incearca aceste pozitii de yoga asana.

Pozitia Cobra (Bhujangasana)



·         Intinde-te pe abdomen si aseaza-ti picioarele in spatele tau. Pune-ti mainile pe sol, sub umeri. Strange din fese si pastreaza-ti picioarele drepte si incordate. Ridica-ti pieptul de la sol folosind puterea spatelui.  Priveste in sus, lungindu-ti coloana vertebrala  si pastrandu-ti muschii abdominali incordati.

Pozitia podului modificat (Setu Bandha Sarvangasana)



·         Stand culcat pe spate, indoaie-ti genunchii, cu picioarele pe podea la nivelul soldurilor, paralele. Tine-ti bratele spre corp cu palmele indreptate catre podea pentru stabilitate. Expira si ridica-ti incet soldurile spre tavan, pastrand genunchii si coapsele paralele. Ridica-ti soldurile pana cand corpul este plat de la piept la genunchi. Pastreaza-ti gatul moale, ridicand barbia si indepartand-o de corp. Mentine pozitia un minut. Expira si ruleaza-ti incet coloana vertebrala in jos pornind de la gat si terminand la solduri, luandu-ti un moment pentru fiecare vertebra.  Repeta inca o data pozitia.

Pozitia cainelui cu fata orientata in jos (Adho Mukha Svanasana)
·         
Incepe stand in maini si genunchi, cu mainile usor in fata umerilor. Apasa-ti pe spate si ridica-ti genunchii departe de podea si coccisul in sus spre tavan. Impinge-ti usor calcaiele spre podea. Mentine pozitia timp de 5 pana la 10 respiratii si repet-o de aproximativ 5 ori.

Pozitia Lacusta (Salabhasana)

Intinde-te pe burta, cu bratele de-a lungul trunchiului, palmele in sus si fruntea sprijinindu-se pe podea. Incordeaza-ti fesele. Expira si ridica-ti capul, trunchiul si tine-ti bratele si picioarele departe de podea. Odihnindu-te pe centrul abdomenului, atinge-ti picioarele, calcaie si degetele mari de la picioare. Ridica-ti bratele paralel cu podeaua si intinde-te spre spate prin varful degetelor. Apasa-ti omoplatii ferm in spate. Ridica-ti usor privirea, avand grija sa nu-ti intinzi prea mult barbia inainte si sa-ti ranesti partea din spate a gatului. Pastreaza-ti baza craniului ridicata si partea din spate a gatului. alungita. Stai timp de 30 de secunde pana la 1 minut, apoi elibereaza-te printr-o expiratie. Respira normal de cateva ori si repeta o data sau de doua ori in cazul in care te simti bine.

Mai multe exercitii de yoga poti gasi in Ebook-ul Hatha Yoga Ilustrata pe care il poti descarca de pe Scoala Iubirii. Scoala Iubirii preda cursuri de yoga in fiecare miercuri si joi de la 19.30 la Yucca Wellness Center, respectiv VEG Studio. Organizam de asemenea si tabere spiritual in fiecare luna, ce cuprind o multime de tehnici menite in primul rand sa contribuie la obtinerea unei stari de sanatate perfecte.


Share:

4 comentarii

  1. o singura data am incercat sa fac niste exercitii de yoga si nu mi-a iesit. Am renuntat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu tot aman sa incerc yoga, nu stiu exact de ce anume mi-e frica, dar cred ca ar trebui sa incep cat de curand: durerile de spate ma termina dupa 8 ore de stat la birou.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot din acelasi motiv vreau si eu sa incerc, imi simt spatele foarte incordat!

      Ștergere