Mothering online - DA sau NU?


Buna fetelor,

Aducerea pe lume a unui copil este un pas foarte important. Fie ca aparitia copilului este sau nu planificata, viitoarea mamica va avea mereu intrebari si nelamuriri despre aceasta etapa importanta din viata ei. Inainte, aceste informatii esentiale erau transmise din generatie in generatie, prin puterea exemplului viu. Numarul mare de copii intr-o familie facea ca primul nascut sa aiba grija de cei mai mici, asa ca lucrurile elementare se invatau in mod direct. Iar in momentul in care copiii cresteau si ajungeau sa aiba si ei copii, la randul lor, teoria era deja invatata si practica deja facuta. Sau cel putin asa vad eu lucrurile, si asa imi povestea si tatal meu, care provine dintr-o familie numeroasa - 9 frati si surori.

Astazi, lucrurile mi se pare total schimbate. Datorita multor factori, familiile se limiteaza la un singur copil, de multe ori, si tot de multe ori, viitoarele mamici se afla foarte departe de mamele lor sau de rudele lor, de la care ar putea afla si invata lucrurile esentiale. Posibil ca in acest moment, cand veti parcurge aceste randuri, veti ridica o spranceana, sau veti zambi sarcastic, zicand ca nu mai aveam nevoie de "inaintasi" de mame sau bunici, cu tehnici si sfaturi invechite de crestere a copiilor, fiindca traim in era informatiei si toate raspunsurile sunt la un click distanta. Si asta este adevarat, dar internetul este plin de informatii nesortate, atat bune, cat si mai putin bune. Este o moda acum ca viitoarele mamici sa intre pe forumuri si sa puna acolo toate intrebarile la care nu au raspuns, sau sa caute raspunsuri prin experientele celorlalte mame. Insa nu se tine cont ca fiecare individ in parte - mama sau copil - este unic, iar solutiile care unei persoane i se potrivesc, s-ar putea sa faca mai mult rau alte persoane. Cunosc destule cazuri de copii ajunsi la urgente, fiindca mamele lor au incercat sa ii trateze "dupa ureche", luand de buna experienta altor copii cu aceleasi probleme sau afectiuni. Si aici este toata problema - foarte rar gasesti online personal calificat in mothering, care sa dea sfaturi cu adevarat utile si pretabile la situatia creata.

Exista in mediul online si specialisti, persoane cu pregatire medicala, care au experienta profesionala vasta, si care ofera suport  pentru toate etapele necesare, atat prenatale, cat si post natale. Serviciile oferite ajuta in consilierea sarcinii, schimbarilor survenite in corpul viitoarei mame, alegerea celei mai bune modalitati de nastere, atat pentru copil, cat si pentru mama, lactatie si alaptare, dezvoltarea bebelusului. Stiu, aceste informatii se pot gasi si in cartile de specialitate de tipul Mama si copilul, dar uneori este mult mai usor de vorbit fata in fata cu cineva dispus sa raspunda la toate intrebarile si nelamuririle existente. In plus, se poate apela la aceste persoane din intimitatea casei, fara a fi necesara vizitarea unui cabinet.

Voi ce parere aveti? In ce categorie va incadrati si de unde va luati informatiile necesare? Apelati la carti, la internet, la persoane apropiate sau la rudele care au trecut prin asa ceva, sau preferati sa apelati la specialisti?

Kiss Kiss.

Share:

2 comentarii

  1. in procesul de geneza a celei mai minunate si perfecte fiinte din lume (adica fiica mea) am citit o carte franceza ce punea accent pe naturalete si firesc.
    De ajutat insa m-a ajutat un grup de mame, fiecare cu jena si schimbarile ei.
    Si acum sunt cu alt grup ( mai natural friendly).

    Mamicia m-a ajutat sa imi vindec ranile copilariei. In niciun-trun caz nu as fi vrut sa cresc copilul in modul in care am fost eu crescuta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu vreau sa schimb anumite aspecte in ceea ce priveste cresterea unui copil. Felicitari pentru cea mai minunata fetita :)

      Ștergere