Cartea de pe noptiera #27 - Inainte sa te cunosc - Jojo Moyes


Buna fetelor,

In ultima vreme, am dat doar peste carti care m-au rascolit. Poate asa e viata, poate ma pedepseste karma pentru pauza de citit pe care mi-am luat-o, cu nesimtire. Cert este ca aceasta carte am terminat-o nu cu lacrimi in cohi, ci plangand de-a binelea. Si nu imi este rusine sa o recunosc. Cartea de astazi - Inainte sa te cunosc, scrisa de Jojo Moyes.



Louisa Clark este o tanara de 26 de ani, care tocmai si-a pierdut jobul la o cafenea, unde a lucrat vreme de 6 ani.Este nevoita sa isi caute rapid un job, deoarece ea este un sprijin financiar foarte important pentru familia sa, iar singurul job disponibil este cel de ingrijitoare pentru o persoana cu dizabilitati, pentru o perioada de 6 luni. Neavand nicio experienta in acest domeniu, este tentata sa refuze, dar este impulsionata de criza financiara din familie, asa ca accepta acest job. Pacientul ei, Will Traynor, este un tanar de 35 de ani, tintuit intr-un scaun cu rotile pentru tot restul vietii, paralizat de la gat in jos din cauza unui accident. Fiind o persoana foarte activa inainte de acest eveniment neplacut, ii este foarte greu sa isi accepte conditia si sa regaseasca motive de a trai.

Chiar daca Will este sarcastic si morocanos, Louisa reuseste sa treaca peste aceasta armura a lui, peste toata durerea lui fizica si psihica, si incepe sa aiba sentimente pentru el. Dar nu se intampla ceea ce va asteptati - dragostea dintre ei nu este magica, iar el nu nu va reusi, contrar asteptarilor cititorilor, sa se ridice din acel scaun cu rotile si sa traiasca happily ever after. Louisa surprinde o discutie intre mama si sora lui Will, de unde reiese ca el vrea sa apeleze la Dignitas, o institutie din Elvetia care ofera sinucidere asistata pentru persoanele cu boli in faza terminala sau care nu mai au nicio speranta la o viata normala. Realizeaza atunci de ce avea un contract pe 6 luni, aceasta fiind perioada pe care Will o mai oferea familiei sale, inainte sa puna in aplicatie planul sau. Incearca prin toate metodele sa ii induca dorinta de a trai - il scoate la plimbare, il duce la concerte, la curse de cai, la nunta fostei lui iubite, ba chiar il duce intr-o excursie in celalalt capat de lume, unde ii marturisteste iubirea si il roaga sa renunte la ideea de a-si pune capat zilelor.

Va reusi oare sa-l convinga pe Will ca viata se poate trai si din scaun cu rotile? Va fi de ajuns iubirea pentru a-i readuce bucuria in viata? Va las pe voi sa descoperiti, dar va zic atat - finalul a fost foarte neprevazut, chiar nu ma asteptam sa se termine asa cartea.

Jojo Moyes a scris si o continuare acestei carti - After you, pe care presimt ca nu o sa mai am rabdare sa o astept tradusa in limba romana, si o voi citi in engleza. PS: Exista si o ecranizare dupa acest roman, un film pe care il voi vedea si eu de indata ce voi posta acest articol.

Voi ati citit aceasta carte? Ce carti de beletristica v-au impresionat in ultima vreme?

Kiss Kiss.

Share:

29 comentarii

  1. Wow ce poveste! A trecut ceva timp de cand nu am mai citit o carte dar cartea asta e atat de interesanta incat as vrea sa o citesc curand. Filmul o sa il caut si eu sa il vad . Multumesc pentru aceasta frumoasa poveste de dragoste.

    RăspundețiȘtergere
  2. seamana mult, ca subiect, cu o carte mai veche de-a Sandrei Brown (cred ca si singura pe care am citit-o cap coada de la ea) Nu ma intreba numele ca am citit-o cand aveam 18 ani si am retinut alte chestii din ea, nu titlul :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Caderea lui Adam. O tipa zurluie tare se duce sa aiba grija de un tip paralizat de la brau in jos, care s-a accidentat cand escalada un munte. E cu happily ever after.

      Ștergere
  3. Descrierea pe care ai facut-o m-a decis sa caut cartea si sa o citesc. Mi se pare fff romantica si chiar as vrea sa ii aflu finalul!

    RăspundețiȘtergere
  4. Iti multumesc sa nu ai dezvaluit finalul, vreau sa o citesc.
    A fost un film asemanator cu Julia Roberts, el avea sida.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unde ar mai fi farmecul daca as zice finalul? O sa caut si filmul acela, multumesc de recomandare.

      Ștergere
  5. inca nu am citit aceasta carte, dar m-ai facut foarte curioasa

    RăspundețiȘtergere
  6. Stiu de carte, am vazut si trailler insa nu am citit nici cartea si nu am vazut nici filmul! Ma tenteaza, asa ca am trecut-o pe wishlist! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Wow, voi trecr aceasta carte pe lista cu următoarele carti de citit.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu nu am rabdare sa citesc. Do obicei ma plictisesc repede si ma opresc pe la jumatatea ei daca subiectul nu ma atrage. Dar recunosc - am citit si eu carti care m-au rascolit - din cultura hindusa :D !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Recomanda-mi si mie cateva, te rog, n-am citit nimic din aceasta cultura!

      Ștergere
    2. Pe lângă vestita carte Maitreyi a lui Eliade, epopeele Ramayana şi Mahabharata, am mai citit "India Darshan. 18.000 km de cãlãtorii interioare" de Iuliana Nălăţan - un fel de "jurnal" de călătorie cu impresiile şi trăirilie Iulianei, Editura Cununi de stele cu şi despre viaţa indienilor de rând. Recomand şi celebrul romanul bengalez Devdas - o iubire indiana (un fel de Romeo si Julieta Indian style) după care s-a făcut şi o ecranizare în care a jucat actorul celebru SRK si frumoasa fosta Miss India Aishwarya Rai.

      Ștergere
  9. Din pacate in ultimul timp nu am mai citit desi am o pofta nebuna si sper sa-mi reiau obiceiul. Cred ca ultima carte pe care am citit-o a fost Shantaram, poveste adevarata a unui fost puscarias care a evadat si a ajuns in Bombay. As reciti-o.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa o caut si eu, multumesc de recomandare! SI eu am avut o perioada de pauza, acum parca nu ma mai satur de citit!

      Ștergere
  10. chiar trebuie sa o citesc si eu, o am in biblioteca dar inca nu m-am apucat de ea

    RăspundețiȘtergere
  11. Am vazut ca multa lume cumpara si citeste cartea asta, dar pana sa citesc articolul tau nu intelegeam de ce. Acum mai facut curioasa, asa ca o s-o cumpar si eu. :)

    RăspundețiȘtergere
  12. o sa o iau cu mine in concediu, pff ce curioasa m-ai facut .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am citit-o in 2 zile, cu pauzele de rigoare (munca, chestii domestice).

      Ștergere
  13. ai citit-o??? really??? am vazut trailer-ul filmului, ma tot uitam si dupa carte, dar n-am avut curiozitatea prea mare. adevarul e ca raman la cartile mele politiste... nu vreau lacrimi!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alea politiste sunt si preferatele mele, dar nu m-as da niciodata in laturi de la un roman de dragoste.

      Ștergere