Cartea de pe noptiera # 26 - Hotul de carti - Markus Zusak


Buna fetelor,

Cartea aceasta am vazut-o de multe ori prin blogosfera inainte sa ma hotarasc sa o citesc. Si recunosc ca am inceput sa o citesc de vreo 3 ori, dar de fiecare data am lasat-o balta dupa cateva pagini. Motivul principal pentru renuntarea la carte era perspectiva cartii. Cu greu m-am mobilizat sa trec de primele pagini, dar mai apoi n-am mai putut sa o las din mama.



Cartea este povestita din punctul de vedere al Mortii. O moarte foarte ocupata, mai ales ca actiunea incepe inainte de inceperea celul de al doilea razboi mondial, in 1939, in Germania nazista. Liesel Meminger calatoreste cu trenul alaturi de mama si fratele ei catre Munchen, unde copiii vor fi dati in plasament unei familii. Pe drum, fratele ei moare si este ingropat intr-un cimitir plin de zapada, de unde Liesel ia, intr-un moment in care ceilalti nu sunt atenti, o carte de jos si o ascunde. Cartea, "Manualul groparului", va fi prima carte dintr-un sir destul de lung de carti furate de hotul de carti.

Povestea se muta apoi in Munchen, la familia Huberman, unde micuta Liesel, care avea pe atunci doar 9 ani, ajunge. Initial, se revolta impotriva noii familii, dar ajunge apoi sa se apropie atat de Rosa Huberman, mama adoptiva, o femeie aspra, cat si de papa, Hans Huberman, omul cu acordeonul, un zugrav marinimos. Liesel este o neadaptata, fiindca nu stie nici sa scrie, nici sa citeasca, iar scoala ii da mari dureri de cap din aceasta cauza. Pentru a se putea linisti dupa cosmarurile din fiecare noapte, in care personajul principa este fratele decedat, Liesel incepe sa invete sa citeasca, cu ajutorul lui Hans, tatal adoptiv. Lectura are loc in fiecare noapte, dupa cosmar, iar cartea din care citeste este prima carte furata.

Liesel se imprieteneste cu Rudy Steiner, si petrec foarte mult timp impreuna - merg la scoala, joaca fotbal, fura mere sau mancare, ba chiar Rudy vrea sa ii fure si un sarut. Mi-a placut relatia de prietenie curata dintre ei, chiar daca era presarata cu "alintaturi" mai putin normale pentru copiii de varsta lor.

Cartea urmareste povestea fetei intr-o perioada nefasta, in care Germania, la indemnul Fuhrer-ului, se pregateste de razboi. O perioada in care viata este foarte grea, conditiile financiare precare, iar hoata noastra de carti se pregateste deja sa-si insuseasca cea de a doua carte, apoi ce-a de a treia, incepand sa se bucure de gustul cartilor.

Familia Huberman ajunge sa ascunda in pivnita un evreu, supunandu-se astfel unui risc extrem de mare. Totusi, Max, fiul unui coleg de razboi a lui Hans, gaseste in  Liesel o prietena adevarata, si reuseste sa arate ca, si in vremuri groaznice, omenia este cea care inalta omul.

Cartea este minunata si dureroasa in acelasi timp. Se intinde pe perioada razboiului, vazut prin ochii unei fetite de 14 ani, care ii traieste toate ororile. Ceea ce putem invata insa de la doi copii si de la niste adulti cu neajunsuri, se intipareste adanc in suflet. Finalul este trist, neasteptat chiar, din punctul meu de vedere, si ne face sa realizam cat de fragila este viata si cat de putenica poate creste iubirea dintre oameni.

Chiar daca nu sunt pe gustul meu cartile din razboi, pe aceasta am devorat-o, pana la ultima pagina. Ba chiar mi-a lasat acea senzatie stranie, de la sfarsitul unei carti bune, cand ramai putin aerian si regreti ca s-a terminat. Chiar daca la inceput poate parea putin greoaie, datorita interventiei Mortii, se citeste usor si e tare frumoasa.

Daca va intereseaza, cartea o gasiti AICI, la pret redus si cu transport gratuit.

Va invit si la Gabi, fiindca si ea citeste :D

Voi ati citit Hotul de Carti? Cum vi s-a parut?

Kiss Kiss.

Share:

7 comentarii

  1. n-am citit-o si nici nu cred sa ajung la ea. Prefer misterele :P

    RăspundețiȘtergere
  2. O pun si pe asta pe lista! :) Lista e cam lunga, sa vad ce apuc sa cumpar..
    Pare interesanta! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar daca la inceput nu ma incanta prea tare, la final mi-a parut rau ca s-a terminat!

      Ștergere
  3. de cand tot zic ca o s-o citesc... n-am apucat inca! dar nu ma mai las luna asta

    RăspundețiȘtergere
  4. Inca nu stiu daca sa o pun pe wishlist...
    Acum ma tenteaza mult Jojo Moyes.

    RăspundețiȘtergere