Ai copii? Ai grja de ochii lor! Metode de tratare a ambliopiei


Buna fetelor,

Cu siguranta ati auzit pana acum expresia "sa ai grija de copii ca de ochii din cap", nu? Sunt perfect de acord, trebuie avuta foarte multa grija si atentie cu ei, dar mai ales trebuie avuta foarte multa grija si atentie cu ochii lor. Astazi vom discuta despre o afectiune des intalnita la copii, dar si cu incidente la adulti.




Ambliopia sau "ochiul lenes" este o afectiune oculara des intalnita la copii, care se caracterizeaza prin performanta slaba a unui ochi sau a ambilor ochi. Aceasta nu este o boala, ochiul afectat poate arata perfect sanatos, doar ca imaginea care se creeaza in creier, in momentul in care copilul vede ceva, este disproportionala, afectand astfel proiectarea imaginilor, aprecierea distantelor, a obiectelor din campul vizual si a orientarii in spatiu. Din acest proces rezulta o suprasolicitare a ochiului sanatos, care trebuie sa preia si functia pentru ochiul lenes.

Nefiind o boala, aceasta afectiune este mai greu de depistat, dar exista cateva semne si simptome care ar trebui sa ridice semne de intrebare parintilor: copilul nu poate misca ochii simultan catre o anumita directie, capul copilului are mereu o pozitia anormala - indreptat intr-o parte sau aplecat, ochiul afectat prezinta ptoza - pleoapa cazuta, copilul apropie jucariile prea mult de ochi sau se apropie prea tare de televizor.

In general, copiilor le este frica de doctori, iar in majoritatea cazurilor, pentru aceasta frica sunt vinovati doar parintii, care ameninta copii ca vor fi dusi la doctor daca nu vor fi cuminti. In aceasta situatie insa, cei mici chiar nu au niciun motiv sa se teama. Vizita la un cabinet oftalmologic este, din puctul meu de vedere, cea mai placuta vizita la medic. Consultul oftalmologic nu impune niciun fel de neplaceri pentru copil, este facil si rapid. Cea mai simpla metoda de diagnosticare reprezinta acoperirea, pe rand, a fiecarui ochi, si incercarea de a citi de la distanta.

In conditiile in care medicul oftalmolog considera de cuviinta, se pot prescrie ochelari care ajuta la corectia optica a viciilor de refractie a ochiului. Exista insa si o metoda inovativa de tratament, Amblionet, care permite recuperea rapida si imbunatatirea vederii. Asadar, cu ajutorul unui program informatic, non-invaziv, se face terapie prin joc in fata unui monitor, beneficiind, din intimitatea casei, de o rezolvare rapida si fara inconveniente a acestei afectiuni.

Aplicatia poate fi downloadata gratuit de pe site, in varianta demo, ca sa va faceti o idee despre ce este vorba si cum functioneaza. Va las si un videoclip cu mai multe detalii:


Daca sunteti interesate sau aveti un copil cu asemenea afectiune, clinica o gasiti in loc Zalau, jud. Salaj, pe str. Pietris nr.1, de Luni – Vineri 8:00 – 17:30 sau la numerele 0260.612229 0746.672215.

Voi ce parere aveti? Preferati metodele clasice de tratament sau pe cele inovative?

Kiss Kiss.

Share:

5 comentarii

  1. din pacate eu am ramas cu acesta afectiune, doar ca la mine se manifesta mai usor..vad lucrurile in ceata si ochiul stang este mai lenes , din pacate s-a descoperit prea tarziu si trebuie a port ochelari

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceeasi problema o am si eu, dar cu ochiul drept. Am purtat ochelari si acun trebuie sa ma duc la un control sa vad daca s-a remediat situatia.

      Ștergere
  2. Eu am ramas cu strabism, vad ca nevoia cu dreptul, pe langa ca trebuie sa port permanent niste funduri de borcan care sunt suparatoare. Ma mananca mainile pentru lentile de contact cu purtare permanentă pe o durata de 30 de zile, nu de alta dar ochelari tot timpul sunt un inconvenient oribil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu mi-am descoperit aceasta problema in urma cu vreo 3 ani, la un control la oftalmolog. Imi simteam ochii foarte obositi si mi-a zis ca ochiul meu stang este lenes, iar dreptul este nevoit sa preia activitatea. Mi-a recomandat ochelari, si doar lentila stanga avea aplicat tratament pe ea. Si eu am vrut lentile de contact, dar mi-au zis ca n-au cum sa-mi dea doar una :)) Am o prietena care are dioptrii mai mari, si are si lentile, pe care le poarta din cand in cand. Cred ca cele permanente ar fi o chestie, fiindca nu vrei sa stii ce era la gura ei cand trebuia sa le scoata in fiecare seara :D

      Ștergere
    2. La mine e problema la pus, nu la scos la aceste lentile care trebuie scoase inainte de a te culca.

      Ștergere